Τη Δευτέρα στην Κύπρο η σορός του 20χρονου που «έσβησε» σε στρατιωτική άσκηση

Η Κύπρος έχει βυθιστεί στο πένθος από τον αδόκητο χαμό του 20χρονου Κύπριου Ευέλπιδος Γιώργου Χατζηιωνά που έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια άσκησης στο στρατόπεδο της Ρεντίνας.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η σορός του 20χρονου θα μεταφερθεί στη νήσο στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας. Στη σορό του άτυχου νεαρού διενεργήθηκε νεκροτομή. Σημειώνεται ότι η οικογένεια του 20χρονου βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής

στη Θεσσαλονίκη, όπου και ενημερώθηκε για τις ακριβείς συνθήκες του τραγικού περιστατικού.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρει το ΓΕΣ, ο 20χρονος κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 30 Ιουνίου 2023 και στο πλαίσιο της θερινής εκπαίδευσης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ), στη Ρεντίνα έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Του παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες από τον ιατρό της Μονάδας και διεκομίσθη άμεσα συνοδεία ιατρικού προσωπικού στο Κ.Υ Νέας Μαδύτου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το ΓΕΣ έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του συμβάντος, ενώ εξέφρασε «τη λύπη του για την απώλεια του Εύελπι και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

«Η Κύπρος θρηνεί»

Την απέραντη οδύνη και τη βαθύτατη θλίψη του υπουργείου για τον αδόκητο χαμό του δευτεροετή Εύελπι Γιώργου Χατζηιωνά, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε πως «ο Γιώργος αποτελούσε υπόδειγμα άριστου Εύελπι με φιλοδοξίες κι όνειρα. Ήταν ένας ενάρετος νέος που με σεμνότητα επιζητούσε τη διάκριση σε ότι καταπιανόταν. Η μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Φρουράς θα τον θυμάται πάντα λεβέντη, αγέραστο και χαμογελαστό. Η Κύπρος θρηνεί ένα πραγματικό παλικάρι, που έσβησε κατά την εκπαίδευση για την υπεράσπιση της πατρίδας».

Σημείωσε, περαιτέρω, πως «έχουμε βαρύ χρέος και ευθύνη απέναντι στους ήρωές μας, απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία μας. Με πίστη στο δίκαιο του αγώνα και με εθνική συστράτευση και ενότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση, για να διασφαλίσουμε την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού σε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα», είπε.

«Αυτός ήταν και παραμένει ο υπέρτατος εθνικός μας στόχος. Η λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση η οποία θα μας απαλλάξει από τα στρατεύματα κατοχής και θα τερματίσει επιτέλους τον εποικισμό», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος τόνισε πως «η αποδοχή της υφιστάμενης πραγματικότητας, ως de facto επιβαλλόμενης κατάστασης, αποτελεί όχι μόνο αμαχητί παράδοση της Κύπρου, αλλά και το προοίμιο ενδεχομένως περισσότερων και μεγαλύτερων συμφορών για την πατρίδα μας και τον Ελληνισμό γενικότερα».

«Η χορεία των αγγέλων έγινε πλουσιότερη»

Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι και το «αντίο» στον 20χρονο Γιώργο του πατέρα Ιωάννη Κυπριανού και φίλου της οικογένειας.

«Η χορεία των αγγέλων έγινε από προχθές την Παρασκευή πλουσιότερη! ‘Άγγελος’ όχι ως σχήμα λόγου αλλά κατά κυριολεξία! Εύελπις Γιώργος Χατζιωνά. Το 6ο παιδί της ευλαβέστατης οικογένειας Χατζιωνά. Μιας οικογένειας που αποτελεί πρότυπο σε μια εποχή που έχουν κλονιστεί αξίες και ιδανικά. Ο πατέρας ιερέας, η μητέρα υπόδειγμα μάνας και αφοσιωμένης συζύγου. Ο πατέρας εφημέριος στην εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου στη Λευκωσία.

Πάντοτε αχώριστοι φίλοι και συνάδελφοι! Συνάδελφοι στην Τράπεζα Κύπρου, συνάδελφοι και στην ιεροσύνη. Δύσκολες οι στιγμές για ένα γονιό που χάνει ξαφνικά και απρόσμενα το παιδί του.
Γιώργο μου γνωρίζω ότι εκεί που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνεσαι τα πάντα, απλά γιατί οι άγγελοι κυκλοφορούν διαρκώς ανάμεσα μας. Έχουν παρρησία στο Θεό και προσεύχονται για μας. Είμαι σίγουρος πως σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες προσεύχεσαι και για την οικογένειά σου να τους δίνει ο Θεός δύναμη και παρηγοριά. Το ίδιο δεσμεύομαι να πράξω και εγώ ως οικογενειακός φίλος.

Χριστός Ανέστη και καλή αντάμωση!».

«Μου λείπετε ήδη, αλλά θα ανταμώσουμε ξανά στη βασιλεία των ουρανών! Σας το υπόσχομαι!»

Τον 20χρονο αποχαιρέτησε κι ένας φίλος του με μία συγκινητική ανάρτηση στα social media, καθώς έγραψε μερικά λόγια απευθυνόμενος ως Γιώργος στην οικογένεια το νεαρού Εύελπι που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

«Μάνα, πατέρα, αδέλφια, φίλοι, συγγενείς, δεν επρόλαβα να σας αποχαιρετίσω… το μήνυμα μου αυτό δεν σας το στέλνω εγώ, διότι εγκατέλειψα τον πρόσκαιρο κενόδοξο κόσμο… σας το στέλνει ένας παλιός φίλος μου, συγκατασκηνωτής σε διπλανό κρεβάτι, το ψαλτούιν ο Νικόλας, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα αποδώσει αυτά που θα σας έλεγα, αν ήμουν ακόμη εν ζωή… Εβρίσκομαι στην αιωνιότητα, στο πραγματικό φως, την έλλαμψη του Χριστού μας.

Κοιμήθηκα μόνος σαν κάλπαζα ο γοργοπόδαρος στο δάσος… πιστός στο καθήκον μου, παρὰ δύναμιν τολμητής, παρὰ γνώμην κινδυνευτὴς καὶ ἐν τοῖς δεινοῖς ΕΥΕΛΠΙΣ!
Ο Κύριος μου και ο Θεός μου που με όλη την καρδιά και τη διάνοια μου αγάπησα αποφάσισε να με πάρει κοντά του.

Μην με κλαίτε! Κλάματα κι οδυρμοί δεν μου πρέπουν. Είμαι καλά! Αλήθεια, είμαι καλά! Αναπαύομαι νηφάλιος κοντά στον Κύριό μου, στην Παναγιά μου, γνωρίζω Αγίους, ήρωες κι αγωνιστές που ήταν τα πρότυπά μου, ακούω ψαλμωδίες αγγελικές, τέρπομαι, αγάλλομαι!

Μου λείπετε ήδη, αλλά θα ανταμώσουμε ξανά στη βασιλεία των ουρανών! Σας το υπόσχομαι! Μέχρι τότε, υποσχεθείτε μου ότι θα με μνημονεύετε, ότι θα αγαπάτε, θα κάμνετε ελεημοσύνες. Υποσχεθείτε μου ότι θα μου την απελευθερώσετε τη Λύση μας, την Κερύνεια, τον Απόστολο Ανδρέα, το Καρπάσι.

«Θα σας περιμένω στην Ανάσταση!»

Δεν επρόκαμα να αγωνιστώ για τούντον τόπο, όμως θα προσεύχομαι αδιάπαυστα υψηλόθεν! Υποσχεθείτε μου προπάντων ότι δεν θα χάσετε την πίστη σας, διότι οι καιροί εδυσκολέψαν και θα δυχεραίνουν έτι περισσότερο τον αγώνα σας.

Μάνα μου… πότε με κρατούσες, όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα, πότε σε προσφώνησα για πρώτη φορά, πότε εμεγάλωσα και πότε σε αποχωρίζομαι… ΒΑΣΤΑ ΓΕΡΑ, ΑΛΥΓΙΣΤΑ, ΑΚΛΟΝΗΤΑ! Είμαι δίπλα σου!

Παπά μου, μην σταματήσεις να με μνημονεύεις, όταν θα λειτουργείς στην εκκλησία, να είσαι δυνατός, ρωμαλέος στυλοβάτης να στηρίζεται πάνω σου η οικογένειά μας.
Συμφοιτητές μου στη σχολή, συνεχίστε με μένα νοερά, με ζήλο προσηλωμένοι στο στόχο σας και εγώ θα είμαι στο προσκεφάλι σας να σας σκουπίζω τους ιδρώτες, όταν κουράζεστε κι όταν λιποψυχείτε.

Πρέπει να σας αφήσω τώρα όμως… θαρσείτε! Χριστός γαρ, νενίκηκε τον κόσμον!

Θα σας περιμένω στην Ανάσταση!

Συγχωρέστε όλες τις επίγειές μου αμαρτίες.

Καλόν αγώνα, καλήν υπομονή, σας αγαπώ και σας φιλώ γλυκά και με αγάπη Χριστού, ο Γιώργος σας».

Η ανάρτησηΣυλλυπητήρια και από τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Τη θλίψη του για το θάνατο του 20χρονου Ευέλπιδος εξέφρασε και ο πρόεδρος τη Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του δευτεροετή Εύελπι, που κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Ρεντίνα έχασε τις αισθήσεις του και δυστυχώς κατέληξε. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Το «αντίο» του Δήμου Λύσης

Τον Γιώργο Χατζηιωνά «αποχαιρέτησε» και ο Δήμος Λύσης με μία συγκινητική ανάρτηση.

«Ο Δήμος Λύσης εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο του ευέλπιδος στρατιώτη της Σχολής Ευελπίδων Γιώργου Χατζηιωνά, γιού του Πρωτοπρεσβύτερου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π.Σάββα Χατζηιωνά απο τη Λύση.

Η Λύση συμμετέχει στο βαθύ πένθος της οικογένειας και εκφράζει προς αυτή τα θερμά της συλλυπητήρια. Ο Θεός να δίνει δύναμη στην οικογένεια. Αντιπροσωπεία του Δήμου θα παραστεί στην κηδεία και θα καταθέσει στεφάνι.

Το προγραμματισμένο για την Πέμπτη δείπνο για την ενίσχυση του εξωκκλησιού του Αγίου Ευφημιανού αναβάλλεται σε ημερομηνία που θα οριστεί. αργότερα.,
Αιωνία του η μνήμη.

O Θεός να δίδει δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα