Τελεσίγραφο Ευρωπαίων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα «The Wall Street Journal», οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Βερολίνο και συμφώνησαν ότι οι όροι του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας που εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο Οκτώβριο παραμένουν σε ισχύ.

«Η Ελλάδα

πρέπει να υλοποιήσει τώρα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί», ανέφερε πηγή που μετείχε στις συνομιλίες, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία περαιτέρω καθυστέρηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Netherlands.

Πιθανή η αύξηση του πακέτου στα 145 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θεωρούν πιθανή την αύξηση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα στα 145 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των αναγκών για την τραπεζική επανακεφαλαιοποίηση που θα προκύψει από το PSI. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ωστόσο πως η αύξηση δεν έχει αποφασιστεί οριστικά, καθώς ορισμένες χώρες της ευρωζώνης εκφράζουν αντιρρήσεις.

Τα επιπλέον κεφάλαια -τα 15 δισ. ευρώ επιπλέον των αρχικά αποφασισθέντων 130 δισ. ευρώ- χρειάζονται κατά κύριο λόγο για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα όταν συναφθεί η συμφωνία για την απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές, είπαν οι πηγές αυτές.

«Οφείλεται κυρίως στις ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών λόγω του PSI» δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας τον όρο των ομολογιούχων για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Οι πηγές σημείωσαν ότι τα 145 δισ. ευρώ είναι μια χονδρική εκτίμηση και όχι το ακριβές ποσό.

«Η συμφωνία των ηγετών τον Οκτώβριο αφορούσε 100 δισ. ευρώ χρηματοδότησης για την Ελλάδα και 30 δισ. ευρώ για την ανταλλαγή ομολόγων που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας. Τώρα μπορεί να είναι 115 δισ. συν 30 δισ. ευρώ» είπε η δεύτερη πηγή.

Αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η αύξηση της συμβολής των ευρωπαίων φορολογουμένων στην δεύτερη δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί οριστικά διότι ορισμένες χώρες της ευρωζώνης εκφράζουν αντιρρήσεις.

«Είναι δύσκολο να πούμε εάν αυτό θα γίνει αποδεκτό» είπε μια τρίτη πηγή.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, είπε « στο ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος που προσφέρει στη χώρα μας 130 δισ. τουλάχιστον, γιατί έχει αρχίσει να γίνεται δειλά-δειλά λόγος και για μικρή αύξηση, 140 δισ. από σήμερα μέχρι το 2015».

Ενώ οι συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για την μείωση ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ οδεύουν σε ολοκλήρωση, είναι ασαφές αν θα υπάρξει και πόσο θα είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι λεγόμενοι δημόσιοι επενδυτές, δηλαδή οι κρατικές τράπεζες. Αξιωματούχοι είπαν ότι το θέμα δεν έ

Keywords
Τυχαία Θέματα