Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012

Στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σχεδόν τίποτα δεν μαρτυρούσε την πρόσφατη κρίση που πέρασε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με την αποχώρηση της Αντουανέτας Αγγελίδη από το Δ.Σ. της ΕΑΚ –εν μέσω, μάλιστα, κατηγοριών για «μικρόψυχες στρατηγικές».

Η βραδιά στη Στέγη δεν ήταν αφιερωμένη στην αυτοκριτική, αλλά στη βράβευση των ταινιών που ξεχώρισαν στη διάρκεια του 2012 και στην αναφορά των δυσκολιών που αντιμετωπίζει όχι μόνο η χώρα, αλλά και η κινηματογραφία.

Παρά τις αστοχίες, η τελετή ήταν λιτή και κυλούσε
γρήγορα, ενώ δεν έλειψαν τα παράπονα για την μη εξεύρεση πόρων και την αδράνεια του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου από τα χέρια της Σμαράγδας Καρύδη, δήλωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια οι άνθρωποι της Πολιτείας στους οποίους στηριχθήκαμε δεν αποδείχθηκαν μόνο κατώτεροι των προσδοκιών, αλλά και προσωπικά αδιάφοροι και ανίκανοι».

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα βιντεάκι που περιλάμβανε σκηνές χορού από ταινίες δημιουργών που έφυγαν φέτος από τη ζωή (ανάμεσά τους διακρίνονται τα ονόματα των Ιάκωβου Καμπανέλη, Μιχάλη Κακογιάννη και Θόδωρου Αγγελόπουλου).

«Ήταν όλοι τους πολύ πεισματάρηδες» σχολίασε χειροκροτώντας τους, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κατερίνα Ευαγγελάκου, για να τονίσει αμέσως μετά, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, την παραδοξότητα που χαρακτηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο.

«Αποτελούμε», είπε, «μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο σταθερότητας σ' ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, πλήρους εγκατάλειψης του κινηματογράφου από πλευράς πολιτείας και πολιτικών, εχθρικό για την 7η τέχνη. Μέσα στην πιο μαύρη χρονιά, το 2011, κάναμε περισσότερες ταινίες απ΄ο,τι το 2010, ενώ αυτή τη στιγμή γυρίζουμε περί τις 10 ταινίες, με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα. Ο ελληνικός κινηματογράφος χτυπήθηκε, τραυματίστηκε και είναι άξιο απορίας πώς διαθέτει τεράστια δύναμη» είπε.

«Ευτυχώς, βρίσκει δύναμη από τους ανθρώπους του, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να στηρίξει τον κινηματογράφο και να δικαιολογήσει τα χρήματα που δίνουν γι' αυτόν το λόγο οι πολίτες με τη φορολογία που τους επιβάλλεται. Δεν κλέψαμε, δεν φάγαμε, δεν βγάλαμε έξω λεφτά. Ταινίες βγάλαμε έξω και κάναμε μεγάλες επιτυχίες» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής της βραδιάς, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τις συμπαρουσιάστριές του Φαίη Ξυλά και Μαρία Ναυπλιώτου και συνέθεσε ένα απολαυστικό κείμενο-παραμύθι από τους τίτλους των υποψήφιων ταινιών.

Το μεγάλο βραβείο της βραδιάς, εκείνο της Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στον Άδικο Κόσμο. Το παραλαμβάνουν ο σκηνοθέτης Φίλιππος Τσίτος και η παραγωγός Αλεξάνδρα Μπουσίου, της οποίας η δήλωση ότι ελπίζει ο κόσμος να γίνει δικαιότερος, ένας κόσμος όπου οι ιερόδουλες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους οικογενειάρχες, ξεσηκώνει θύελλα χειροκροτημάτων. Λίγο νωρίτερα ο Φ.Τσίτος είχε παραλάβει και το βραβείο Σκηνοθ
Keywords
Τυχαία Θέματα