Τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατακλύζονται από πλειάδα εφαρμογών

Η τεχνολογία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει φέρει νέες εφαρμογές με το κινητό τηλέφωνο και τα smartphones να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φόρτισης τους. Οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων πλέον έχουν τη δυνατότητα μέσω των εφαρμογών να βλέπουν τη διαδικασία φόρτισης, τον χρόνο φόρτισης που απαιτείται για την ολοκλήρωση κ.α. Στην περίπτωση του νέου ID.3 του ηλεκτρικού της VW η διαδικασία φόρτισης μοιάζει με παιχνίδι χάρη στις στάνταρ λειτουργίες που προσφέρει στον οδηγό του αυτοκινήτου.

Για παράδειγμα η Plug &

Charge  δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό, το όχημα να πιστοποιεί τον ίδιο και να ξεκινά τη διαδικασία φόρτισης άμεσα όταν το καλώδιο φόρτισης είναι συνδεδεμένο σε σταθμό φόρτισης.

Επίσης, προσφέρει την έξυπνη λειτουργία «Σχεδιασμός Διαδρομής Ηλεκτρικών Οχημάτων» (Electric Vechicle Route Planer). Ακόμη το σύστημα εντοπίζει σταθμούς φόρτισης που είναι κατειλημμένοι και έτσι δεν τους προτείνει εξαρχής. Τα σημεία ενδιαφέροντος μπορούν να μεταφερθούν στο αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας την δωρεάν εφαρμογή We Connect ID app.

Σε μεγαλύτερα ταξίδια, το Electric Vehicle Route Planner υπολογίζει τις στάσεις φόρτισης, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να φθάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον προορισμό του, χρησιμοποιώντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο κίνησης και Με αυτόν τον τρόπο η λειτουργία σχεδιασμού της διαδρομής μπορεί, για παράδειγμα, να προτείνει δύο στάσεις σύντομης φόρτισης με υψηλή ισχύ αντί για μία μόνο μεγάλη στάση φόρτισης με χαμηλή ισχύ.

Σε νέα τεχνολογικά μονοπάτια κινείται και η Mercedes η οποία με το νέο σύστημα πολυμέσων και το σύστημα πλοήγησης με Electric Intelligence παρέχει σημαντικές πληροφορίες στον οδηγό για την φόρτιση της νέας EQA. Ειδικότερα, η πολυχρηστική παραμετροποιηση που προσφέρει το νέο σύστημα πλοήγησης έχει ως στόχο να απαλλάξε τον οδηγό από το άγχος της αυτονομίας όσο και την διαδικασία να βγει σημείο φόρτισης. Εκτός από τις γνώριμες λειτουργίες που μπορεί να παρέχει – για την κίνηση ή την εύρεση νέας πιο σύντομης διαδρομής εξαιτίας ενός ατυχήματος – τον ενημερώνει, εφόσον η αυτονομία κινείται στο «κόκκινο» να του βρει τους κατάλληλους τύπους φορτιστών, τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ακόμη και αν ο συγκεκριμένος φορτιστής είναι διαθέσιμος . Επίσης προβλέπει και την ώρα άφιξης στον φορτιστή.

Στη νέα BMW i4 φέρει το νέο Remote Software Upgrades όπου το λογισμικό του αυτοκινήτου είναι πάντα ενημερωμένο. Το σύστημα πλοήγησης βασίζεται σε cloud ώστε να διασφαλίζει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο γρήγορο και ακριβή προγραμματισμό διαδρομής που λαμβάνει υπόψη και τις στάσεις στη μέση του ταξιδιού για τη φόρτιση της μπαταρίας. Με την BMW i4 να προσφέρει μετάδοση δεδομένων με χρήση 5G.

Ακόμη πιο προηγμένα είναι στα συστήματα ενημέρωσης στη νέα E-Class, που εισάγει το δικό της app store, με στόχο τα smartphones να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Mercedes me. Μεταξύ των νέων εφαρμογών θα είναι το Zoom και το Webex, ενώ ο οδηγός θα μπορεί να πραγματοποιεί μέσω του συστήματος πολυμέσων βιντεοκλήσεις  -θα φέρει δική του ενσωματωμένη selfie κάμερα, παιχνίδια Angry Birds.

Στον τομέα των Wallbox η Mercedes-Benz προσφέρει το νέο Wallbox που φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκτός από γρήγορα και έξυπνα μέσα από το κινητό του.Και αυτό μιας και δίνει τη δυνατότητα για ρύθμιση από απομακρυσμένες λειτουργίες, και να παρακολουθεί την τρέχουσα κατάσταση φόρτισης από το smartphone.  Έτσι το wallbox με μια κίνηση και του Mercedes me App περνάει στο smartphone του οδηγού.

Keywords
Τυχαία Θέματα