«Συγγνώμη, αιφνιδιαστήκαμε»

Τις ευθύνες της για την έκταση που πήραν τα επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας ομολόγησε η ηγεσία της Αστυνομίας, με την παραδοχή ότι δεν διέθετε πληροφορίες για τους σχεδιασμούς των αντιεξουσιαστών πριν από τα συλλαλητήρια της Κυριακής. Οπως αποδεικνύεται, η Αστυνομία υποτίμησε και στη συνέχεια αγνόησε τις έγγραφες προειδοποιήσεις των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου της Αθήνας για την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής. Κι όμως, ακόμη και οι ίδιοι οι καταληψίες
που αποχώρησαν αφήνοντας πληγές στο κτίριο είχαν ανακοινώσει μέσω του Διαδικτύου ότι η Νομική θα λειτουργούσε ως «κέντρο δράσεων, ενόψει των αντιμνημονιακών συλλαλητηρίων».Το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας στηρίχθηκε στην εκτίμηση ότι «κάποιες ομάδες» θα επιχειρούσαν να εισβάλουν στη Βουλή. Προκειμένου να αποτραπεί κάτι τέτοιο 30 διμοιρίες των ΜΑΤ (πολλές από την περιφέρεια) είχαν παραταχθεί γύρω από τη Βουλή - ακόμη και στο Ζάππειο - αλλά ελάχιστες δυνάμεις βρίσκονταν στην υπόλοιπη Αθήνα με δυνατότητα να επέμβουν άμεσα. Οπως είπε χθες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος, οι ταραξίες έδρασαν μεν με οργανωμένο σχέδιο, αλλά η ΕΛ.ΑΣ. «δεν είχε καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τα επεισόδια που θα προκαλούνταν». Υποστήριξε ότι βασικός στόχος ήταν να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές: Κι όμως, αρκετοί κινδύνευσαν όταν βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτίρια, στα οποία μάλιστα δεν μπορούσε να προσεγγίσει η Πυροσβεστική, καθώς όπως είπε ο αρχηγός της Π. Μπονάτσος «δεχόταν επιθέσεις από διαδηλωτές». Βεβαίως, στόχος ήταν να μην γίνει κατάληψη της Βουλής, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιδιώχθηκε. «Είχαμε πληροφορίες πως βασικός στόχος των αντιεξουσιαστών θα ήταν η κατάληψη της Βουλής το βράδυ της Κυριακής, με στόχο να μην αφήσουν να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Αν συνέβαινε αυτό θα ήταν καταστροφικό για την εικόνα της χώρας» είπε στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που εμμέσως παραδέχεται πως η αλόγιστη χρήση χημικών εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους στην πλατεία Συντάγματος είχε σκοπό να αναγκάσει σε αποχώρηση τους συγκεντρωμένους πολίτες, ώστε να μην κρύβονται ανάμεσά τους οι ταραξίες.
ΤΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ. Το μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, λάθος της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η απόφαση να αγνοήσει την κατάληψη της Νομικής, που ήταν ορμητήριο των αντιεξουσιαστών, ενώ λειτούργησε και ως παρασκευαστήριο μολότοφ. Προτίμησε να «επιτηρεί» τις κινήσεις στο κτίριο και αγνόησε τις τρεις έγγραφες προειδοποιήσεις των πρυτανικών Αρχών. Η απουσία επεισοδίων την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο «κοίμισαν» τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «καταβλήθηκε προσπάθεια να μην ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και για τον λόγο αυτό αν και ο νόμος το επιτρέπει δεν πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης στη Νομική».
Keywords
Τυχαία Θέματα