Στην καρδιά των κτιρίων-γιγάντων

Οι επιβλητικοί ουρανοξύστες, κάποιοι από τους οποίους ξεπερνούν σε ύψος τα 400 μέτρα, δεν εντυπωσιάζουν μόνο με το εξωτερικό παρουσιαστικό τους αλλά και με την εσωτερική τους αρχιτεκτονική. Πολλοί εξ αυτών, κυρίως αν πρόκειται για ξενοδοχεία, διαθέτουν εντυπωσιακά αίθρια που εκτείνονται σε ύψος μεγαλύτερο από 100 μέτρα. Ο σχεδιασμός τους, τα χρώματα και ο διάκοσμός τους προσελκύουν το ενδιαφέρον των πελατών που απαθανατίζουν τους χώρους αυτούς με τις φωτογραφικές τους μηχανές. Ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αίθρια στον κόσμο εικονίζονται και στις σημερινές φωτογραφίες. Ως χώρος, το αίθριο ενσωματωνόταν
σε οικοδομήματα της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί υπήρχαν βωμοί και λάμβαναν χώρα διάφορες δραστηριότητες των ενοίκων.

Στο επτάστερο Burj Al Arab
Αυτό είναι το αίθριο του ξενοδοχείου Burj Al Arab στο Ντουμπάι, που θεωρείται το πιο πολυτελές στον κόσμο. Φθάνει σε ύψος τα 321 μέτρα και είναι το τέταρτο ψηλότερο ξενοδοχείο παγκοσμίως. Εχει ανεγερθεί σε ένα τεχνητό νησί, 280 μέτρα μακριά από την ακτή, και το σχήμα του μοιάζει με πανί ιστιοφόρου πλοίου. Εκτός από τις εξεζητημένες υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες του, το ξενοδοχείο επιδεικνύει και μια εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική φινέτσα. Ευρισκόμενος κανείς στο ισόγειο και κοιτάζοντας ψηλά στο αίθριο διαπιστώνει ότι ο χρωματισμός των ορόφων μεταβάλλεται από μπλε σε γκρι όσο η ματιά προσεγγίζει το ταβάνι. Ο αίθριος χώρος του ξενοδοχείου είναι από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν.

Πρωταγωνιστούν οι κυλιόμενες σκάλες!
Κατασκευασμένο με μια πιο «βιομηχανική» προοπτική, το αίθριο αυτό βρίσκεται σε ένα μεγάλο κτίριο του Λονδίνου. Ανήκει στους Lioyds και είναι γνωστό ως το κτίριο «μέσα-έξω». Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1986 και οι 12 γυάλινες κυλιόμενες σκάλες του ήταν οι πρώτοι του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευημερία και ευπραγία στον 88ο όροφο
Με ύψος που φθάνει τα 420 μέτρα, ο πύργος Jin Mao στη Σαγκάη διαθέτει 88 ορόφους σχεδιασμένους ώστε να θυμίζουν τον αριθμό οκτώ. Ο αριθμός αυτός στην κινεζική κουλτούρα είναι συνυφασμένος με την ευημερία και την ευπραγία. Ιδανική τοποθεσία για να παρατηρήσει κάποιος το αίθριο του πύργου είναι ο 88ος όροφος στον οποίο υπάρχει ειδικός χώρος 1.500 τ.μ. που προσφέρει και πανοραμική άποψη της πόλης.

Ξενοδοχείο... επιστημονικής φαντασίας
Το αίθριο του ξενοδοχείου Marriot Marquis στη Νέα Υόρκη δίνει μια γεύση διαστημικής εποχής στους επισκέπτες του. Αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο οι διάφανοι ανελκυστήρες που ανεβοκατεβαίνουν σε κοινή θέα αλλά το πώς λειτουργούν. Κάθε ανελκυστήρας μεταφέρει τον πελάτη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κοντινότερο προς το δωμάτιό του ανελκυστήρα ώστε να μη σταματά από όροφο σε όροφο.
Keywords
Τυχαία Θέματα