Σεισμός Τουρκία: Η απόλυτη τραγωδία – Ισοπεδωμένες πόλεις, πάνω από 24.000 νεκροί – Live όλες οι εξελίξεις

Τις βαθιές πληγές και τους νεκρούς τους από το φονικό σεισμό μετρούν Τουρκία και Συρία. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 24.000 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 30.000 νεκρούς.

Όσο περνούν οι ώρες ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων. Η ανάγκη δε για κάλυψη των αναγκών επιβίωσης των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι είναι επιτακτική.

Τα nea.gr

παρακολουθούν και μεταδίδουν από τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό όλες τις εξελίξεις: τις προσπάθειες των διασωστών που κάθε φορά που καταφέρνουν να βγάλουν κάποιο ζωντανό κλαίνε από συγκίνηση, τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων και την ενημέρωση των Αρχών, τη διεθνή κινητοποίηση για παροχή βοήθειας, αλλά και τις επιπτώσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Όλες οι εξελίξειςΔείτε LIVE εικόνα από το A Haber14:30 Γιουχάρουν υπουργούς του Ερντογάν – Θα «γκρεμίσει» ο Εγκέλαδος τον σουλτάνο;

Ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία, όπου ο λαός, θρηνεί τους χιλιάδες νεκρούς του και καλείται να αντιμετωπίσει τις τρομακτικές συνέπειες του φονικού σεισμού της περασμένης Δευτέρας.

Ο αριθμός των νεκρών διαρκώς αυξάνεται, με τις ελπίδες για τους εγκλωβισμένους να σβήνουν, όσο περνάνε οι ώρες. Άγνωστο είναι πόσοι ακριβώς βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, που άφησε πίσω του ο σεισμός. Οι κραυγές τους έπαψαν να ακούγονται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:03 Διέσωσαν μωράκι δύο μηνών από τα ερείπια μετά από 128 ώρες

Μετά τις δύο γυναίκες που σώθηκαν σε Καχραμανμαράς και Ντιγιαρμπακίρ έπειτα από 122 ώρες κάτω από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς, το ίδιο συνέβη και με μωράκι δύο μηνών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:45 Στην Καχραμανμαράς μόνο το κτίριο των πολιτικών μηχανικών έμεινε όρθιο»

Αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση Τούρκου δημοσιογράφου, σύμφωνα με την οποία σε σημείο της πόλης Καχραμάνμαρας το μόνο κτίριο που έμεινε όρθιο ήταν αυτό των Πολιτικών Μηχανικών.

Ο δημοσιογράφος Ragip Soylu έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: «Ένα κτίριο στέκεται όρθιο στην Καχραμανμαράς: Το Επιμελητήριο των Πολιτικών Μηχανικών».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:15 Η αποκάλυψη για τα κτίρια που κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι»

Πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταλληλότητα των κτιρίων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις και κάτοικοι έκοβαν τις κολόνες από τα κτίρια προκειμένου να μεγαλώσουν τα καταστήματά τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:18 Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία – Έσωσαν δύο γυναίκες μετά από 122 ώρες στα ερείπια

Το Anadolu μεταδίδει ότι οι ομάδες διάσωσης κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μετά από 122 ολόκληρες ώρες δύο γυναίκες, μια 70χρονη και μια 55χρονη, από τα ερείπια στην Καχραμανμαράς και στην Ντιγιαρμπακίρ.

Οι δύο αυτές περιοχές επλήγησαν σφόδρα από το χτύπημα του Εγκέλαδου, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τα σπίτια τους εν μέσω συνθηκών ψύχους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:45 Ελληνες καθηγητές βρήκαν την επιφάνεια του ρήγματος – Θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

Η ελληνική αποστολή κατάφερε να βρει την επιφάνεια του ρήγματος στην πόλη Ισλαϊέ (Islahiye), που απέχει 60 χιλιόμετρα νότια του Καχραμανμάρας, επίκεντρο του φονικού σεισμού.

«Βρίσκομαι βόρεια της Αντιόχειας, στο κέντρο της καταστροφής. Η έκταση της καταστροφής είναι περίπου ίση με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει μήκος 500 χλμ και πλάτος από 20 ως 40 χλμ. Εκεί εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καταστροφών» είπε στον Σκάι ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Ευθύμης Λέκκας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:59 Νέα επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Νέα επικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να του εκφράσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τον φονικό σεισμό.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την πρόσθετη βοήθεια την οποίαν μπορούν να παράσχουν οι ΗΠΑ, προς υποστήριξη των τουρκικών προσπαθειών ανακούφισης, και ο Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί, σε συντονισμό με την Τουρκία, προκειμένου να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στα θύματα του σεισμού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:40 Οι «αμνηστίες» Ερντογάν σε μεγαλοεργολάβους έφεραν την καταστροφή

Με τον τουρκικό λαό και τη διεθνή κοινότητα να προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ, με τις εικόνες από τους νεκρούς και τα χαλάσματα να είναι συνταρακτικές, η συζήτηση μοιραία οδηγείται στην αναζήτηση ευθυνών για το μέγεθος της καταστροφής.

Τα πολυώροφα κτίρια στην Τουρκία, που αποδείχτηκαν «χάρτινα» και κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από τον διπλό φονικό σεισμό, παίρνοντας μαζί τους χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έχουν προκαλέσει την οργή του τουρκικού λαού, και όχι μόνο, με δεκάδες δημοσιεύματα στον εγχώριο και διεθνή Τύπο να μιλούν για το κατασκευαστικό «θαύμα» – φιάσκο του Ερντογάν.

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ του BBC που εξέτασε τρία νέα κτίρια, που μετατράπηκαν σε ερείπια, για να μάθει τι αποκαλύπτουν για την ασφάλεια των κτιρίων, ενώ κάνει λόγο για «κατασκευαστικές αμνηστίες» της κυβέρνησης Ερντογάν, που δίδονταν σε μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι δεν εφάρμοζαν τους οικοδομικούς κανονισμούς.

21:39 Δημοσιογράφος φιλοκυβερνητικού καναλιού επιτέθηκε στον Ερντογάν και παραιτήθηκε

Γνωστή δημοσιογράφος, που ήταν παρουσιάστρια στο φιλοκυβερνητικό κανάλι «Show Tv», εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά… παντός υπευθύνου, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν για την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στις περιοχές που έπληξαν οι φονικοί σεισμοί της Δευτέρας, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 19 χιλιάδων ανθρώπων.

Στη συνέχεια παραιτήθηκε, είδηση που έγινε πρώτο θέμα στα social media.

Ο λόγος για την Ντιλάρα Γκοντέρ, η οποία δεν κράτησε την ψυχραιμία της και ξέσπασε την ώρα που είχε καλεσμένο, τονίζοντας ότι για την καταστροφή δεν φταίει η μοίρα και ο σεισμός αλλά όσοι κατασκεύασαν τα κτίρια, όσοι έδωσαν άδειες, καθώς και όσοι τις ενέκριναν – οι τουρκικές αρχές, δηλαδή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:30 Επιχείρησε να διαφύγει ο εργολάβος του Χατάι

Ο ιδιοκτήτης του Renaissance Residence, ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων που καταστράφηκε από τον σεισμό στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας , συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή, ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:00 Νεκρός ο Έλληνας αγνοούμενος στην Αντιόχεια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διασώστες εντόπισαν πρώτα το άψυχο σώμα του 65χρονου, κάτω από τα συντρίμμια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:33 Εικόνες βιβλικής καταστροφής αποκαλύπτουν οι χάρτες της NASA

Eικόνες που θυμίζουν βιβλική καταστροφή από το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία, αποκαλύπτει χάρτης της NASA.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:11 Σταμάτησε η επιχείρηση για την ανεύρεση των Ελλήνων αγνοούμενων στην Αντιόχεια

Σταμάτησαν οι έρευνες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό του ζευγαριού των Ελλήνων που φέρεται έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου έμεναν στην πόλη της Αντιόχειας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα