Ρωτώντας «τι είν’ η πατρίδα» στην Αθηναΐδα

Τα αυτοκίνητα είναι κολλημένα στην κίνηση. Ο κόσμος στο πεζοδρόμιο συζητά σε πηγαδάκια. Στις 19.20 στην κατάμεστη αίθουσα μπαίνει υπό τον ήχο θερμών χειροκροτημάτων ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Υπουργοί και βουλευτές έχουν ήδη λάβει θέση στις πρώτες σειρές. Ο συγγραφέας Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος αποκάλυψε στο τέλος ότι η πατριδογνωσία «ήταν ένας παλιός του πόθος», κοιτάζει περιχαρής το κοινό του, ενώ ο εκδότης του Θανάσης
Καστανιώτης ζητεί εις μάτην από τη γαλαρία να κάνει ησυχία γιατί «δεν μιλάμε στις παρουσιάσεις βιβλίου».

Οι συγγραφείς Βασίλης Βασιλικός και Κώστας Γεωργουσόπουλος - που συνδέεται, όπως δηλώνει, με «παλιά φιλία, πνευματική, με τον Κώστα» - θα μιλήσουν πρώτοι για το πόνημα του Κ. Σκανδαλίδη και ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης θα ακολουθήσει.

Και οι τρεις θα αναρωτηθούν γιατί το μάθημα της πατριδογνωσίας έχει βγει από τα σχολεία και θα συμφωνήσουν ότι το βιβλίο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι το ιδανικό διδακτικό υλικό γι' αυτό το μάθημα, το οποίο πρέπει να επιστρέψει στην ύλη.

Οπως το θέτει ο συνάδελφός του υπουργός, είναι «ένα βιβλίο που μυρίζει, ευωδιάζει Ελλάδα». Αλλωστε, ο Γ. Μπαμπινιώτης δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ενθουσιασμένος με τη γλώσσα του συγγραφέα επειδή «όλες οι λέξεις αυτού του βιβλίου έχουν μια βαρύνουσα έννοια, μια ευθυβολία». Δεν παραλείπει βέβαια να κάνει ένα μίνι μάθημα γλωσσολογίας. «Πατρίς είναι επίθετο, η πατρίδα γαία, η πατρική γη είναι μια βαθιά έννοια στον Ομηρο και ο Σκανδαλίδης την ξαναφέρνει στο φως με την προσέγγισή του».
Keywords
Τυχαία Θέματα