Πότε θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου

Δεδομένη θεωρείται η ανάγκη μιας τρίτης, υπενθυμιστικής, δόσης έναντι της λοίμωξης Covid-19, χωρίς εντούτοις η επιστημονική κοινότητα να έχει καθορίσει πότε θα είναι το επόμενο ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο για τους πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία «πλήρως εμβολιασμένοι». Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Ali Mokdad, πρόσφατα εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω της εξασθένησης της ανοσίας από τα εμβόλια, τα άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 θα χρειαστούν πιθανώς μια αναμνηστική δόση πριν από τον χειμώνα.

Tην

ίδια άποψη εξέφρασε πρόσφατα και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του επεσήμανε ότι όσοι ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση το φθινόπωρο, με προτεραιότητα τις ευάλωτες ομάδες. Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι το πιθανότερο είναι να υποβαλλόμαστε σε ετήσιο εμβολιασμό για πολλά χρόνια ακόμη.

Το «χτίσιμο» της ανοσίας

Και ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί η διάρκεια της ανοσίας μέσω του εμβολιασμού με την πλειονότητα των επιστημόνων να συνηγορούν ότι θα εξασθενήσει έως τα τέλη του έτους, ο David Hardy, κλινικός καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος καθώς θεωρεί ελπιδοφόρα την εμπειρία μας με την ανοσία που επάγεται από τα εμβόλια έναντι της γρίπης. Η ανοσία αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και στους δύο τύπους γρίπης Α και Β, είτε κάποιος έχει εμβολιαστεί τακτικά είτε έχει εμβολιαστεί μόνο τα τελευταία χρόνια, σημειώνει χαρακτηριστικά. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος προβλέπει ότι ακόμη και αν έχουμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα τον χειμώνα, δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση στις μολύνσεις ή τους θανάτους όσο είδαμε τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ… αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά των υγειονομικών που έχουν ανοσία μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να υποβληθούν σε μόνον μία δόση εμβολίου, έξι έως 12 μήνες μετά τη νόσησή τους, όσοι μολύνθηκαν από τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρουν σε νέα ανακοίνωσή τους πως «τουλάχιστον 5.000 υγειονομικοί νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο», οι οποίοι ούτως ή άλλως παρακολουθούν τακτικά τα αντισώματά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα