Πολεμικό κλίμα για τις επικουρικές στο υπουργικό συμβούλιο

Οι προωθούμενες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και άλλες παρεμβάσεις όσον αφορά στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων στη ! το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

1. Ενημέρωση και αξιολόγηση της πολιτικής στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αρμοδιότητα του Γ. Κουτρουμάνη.


2. Συζήτηση για θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Αρμοδιότητα των υπουργών Ευ. Βενιζέλου, Δ. Ρέππα,, Α. Γιαννίτση, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Κουτρουμάνη και Α. Λοβέρδου.

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αποφασίστηκε ότι η τροπολογία για τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις να κατατεθεί στα μέσα Ιανουαρίου και οι ρυθμίσεις της θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Οι αλλαγές αφορούν μείωση από 10% έως 15% των επικουρικών συντάξεων, προοπτική που βρίσκει αντίθετη τη ΝΔ που αναμένεται να έρθει σε ρήξη σήμερα με τις σχετικές προτάσεις του Γιώργου Κουτρουμάνη.

Ήδη, άλλωστε, ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του κόμματος Ν. Νικολόπουλος σημείωσε ότι «εντελώς αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης αναγγέλλει από τηλεοράσεως μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που θα εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο τον Έλληνα συνταξιούχο».

«Εξαγγέλλει», πρόσθεσε, «συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων χωρίς μελέτη, τεκμηρίωση και σχέδιο, με πρόσχημα τη μείωση λειτουργικών δαπανών, αποκρύπτοντας την καταλήστευση των αποθεματικών τους τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα αποθεματικά αυτά έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και το έλλειμμά του».

Εκτός των μειώσεων, μεταξύ των παρεμβάσεων που προωθούνται είναι και η ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων επικουρικής ασφάλισης του ΙΚΑ, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και η καθιέρωση ενιαίων κανόνων χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα