Παράθυρο στις συνεργασίες

Τις κόκκινες γραμμές στην οικονομία επιχείρησε να τραβήξει, κυρίως έναντι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία χθες παρουσίασε την πολιτική της πρόταση. Βάση της πρότασης, όπως υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης είναι «ο αγώνας εντός της ευρωζώνης, για ανάπτυξη ενός σχεδίου άμεσων αλλαγών, με διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο και τροποποιήσεις του
συμφωνημένου πλαισίου». Και όπως εξήγησε, στη φάση αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεκδίκηση ορισμένων τροποποιήσεων σε ό,τι αφορά το δεύτερο Μνημόνιο, όπως είναι η εξοικονόμηση των 11,5 δισ. μέσω περιστολής της σπατάλης και καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Ο Φώτης Κουβέλης κατά την παρουσίαση του προγράμματος ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι «προγραμματικές συμφωνίες» είναι μία από τις προϋποθέσεις για μετεκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα, είτε αυτή είναι, όπως είπε, «από θέσεις προγραμματικής αντιπολίτευσης είτε από θέσεις συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας». Οι άλλες προϋποθέσεις είναι «φερέγγυες πολιτικές και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος».
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ. Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει τον έλεγχο και τη φορολόγηση μεγάλων περιουσιών που αποκτήθηκαν από πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, υπουργούς, γενικούς γραμματείς, συμβούλους, διοικητές οργανισμών, καθώς και τους συζύγους και τους συγγενείς πρώτου βαθμού αυτών) από το 1981 έως σήμερα και αποζημίωση του Δημοσίου εφόσον αποδειχτεί πλουτισμός εις βάρος του. Ακόμα, προτείνει τη «μείωση τουλάχιστον κατά 50% του κόστους λειτουργίας της Δημοκρατίας», εννοώντας τις δαπάνες για τη Βουλή, τους βουλευτές, την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την κατάργηση των συνταξιοδοτικών προνομίων βουλευτών αλλά και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταξύ των προτάσεων είναι η χρήση της φοροκάρτας και η επέκταση απαγόρευσης χρήσης μετρητών από τα 3.000 στα 1.000 ευρώ. Εκτακτες εισφορές προτείνεται να επιβληθούν μόνο σε όσους έχουν πλοία υπό ελληνική σημαία, στις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 2 εκατ. ευρώ, στα κέρδη των καζίνων, ενώ μεταξύ των προτάσεων αύξησης των εσόδων του Δημοσίου είναι και η επιβολή φόρου στα εισοδήματα της Εκκλησίας που προέρχονται από εμπορικές πράξεις.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ. Για τη στήριξη ευπαθών ομάδων ζητείται η επαναφορά της επιδότησης ενοικίου, η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο προ Μνημονίου ποσό, η ενοποίηση των επιδομάτων ΑμεΑ σε ένα, το ύψος του οποίου θα αλλάζει ανάλογα με την αναπηρία. Η ΔΗΜΑΡ κάνει αναφορά και στο επίμαχο θέμα των δανειοληπτών, ζητώντας η μηναία δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος και να παραταθεί για μια τριετία το πάγωμα των πλειστηριασμών. n Τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με πρώην «λογαγούς» και «εκσυγχρονιστές» ανακοινώνει σήμερα ο Φώτης Κουβέλης. Μεταξύ αυτών, δεν θα είναι, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Θωμάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα