Παράνομα λειτουργούσε το Κέντρο Ανακύκλωσης που γέμισε με τοξικό νέφος την Αθήνα το 2015

Κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργούσε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών που πήρε φωτιά τον Ιούνιο του 2015 γεμίζοντας την Αθήνα τοξικό νέφος. Αυτό επισημαίνει σε διαμεσολάβηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη προσθέτοντας ότι οι παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί από το 2009 χωρίς όμως να επιβληθούν κυρώσεις.

Η Αρχή ασχολήθηκε με το θέμα μετά από παρεμβάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και έκτοτε παρακολουθεί την εξέλιξή του. Σύμφωνα με

τη διαμεσολάβηση, «το ΚΔΑΥ είχε πολλαπλάσια παραγωγική δυναμικότητα από την αδειοδοτημένη ενώ στον ακάλυπτο χώρο της εγκατάστασης και έξωθεν των ορίων της είχε δημιουργηθεί ΧΑΔΑ, από τη μακροχρόνια απόθεση αδιάθετων δεματοποιημένων προϊόντων, σύμμεικτων αστικών στερεών και εν δυνάμει επικινδύνων αποβλήτων».

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η εταιρία που το διαχειριζόταν, «σύμφωνα με παλαιότερους ελέγχους, διενεργούσε παράνομες διασυνοριακές μεταφορές αποβλήτων από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.

Κάποιες φορές, όπως και ακριβώς πριν το συμβάν της πυρκαγιάς, λόγω άρνησης παραλαβής του φορτίου από τις Βουλγαρικές αρχές, αυτό επιστρεφόταν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του στον αύλειο χώρο της εταιρείας.

Οι παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήδη από το 2009 δίχως όμως να συνοδεύονται από αυστηρές κυρώσεις, όπως ανάκληση αδειών και σφράγιση εγκαταστάσεων, ενώ οι αποφάσεις επιβολής προστίμων, λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων, εκδίδονταν ετεροχρονισμένα».

Ο Συνήγορος θέτει επί τάπητος και σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν μετά την πυρκαγιά. Διαπιστώνει καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, αθέτηση των προβλεπόμενων προθεσμιών και μετακύλιση του κόστους στο Πράσινο Ταμείο καθώς ο υπεύθυνος εκμετάλλευσης του ΚΔΑΥ εντάχθηκε σε καθεστώς πτώχευσης.

Η Περιφέρεια Αττικής, η οποία ορίστηκε διαχειριστής του προγράμματος, ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή για την απομάκρυνση 40.000 τόνων αποβλήτων- επικίνδυνων και μη- το 2019 ενώ επεσήμανε πως κάποιες ποσότητες αποβλήτων θα παραμείνουν στο χώρο, καθώς ο διαθέσιμος προϋπολογισμός απεδείχθη ανεπαρκής «λόγω της ποιοτικής και ποσοτικής διαφοροποίησης των αποβλήτων».

«Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στις νέες ποσότητες αποβλήτων που εναποτέθηκαν κατά τη διετία που μεσολάβησε από τη μελέτη (2017) μέχρι την έναρξη του έργου (2019), στη συνεχιζόμενη καύση των αποβλήτων και στην έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες», αναφέρεται στη διαμεσολάβηση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά, μεταξύ άλλων, νομοθετική ρύθμιση που θα αυστηροποιεί τους ελέγχους στα ΚΔΑΥ και θα καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση τέτοιων εγκαταστάσεων έναντι περιβαλλοντικής ζημιάς και παράλληλα προτείνει τη δημιουργία χώρου τελικής διάθεσης επικινδύνων στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα