Πανελλαδικές: Οι περισσότεροι αριστούχοι στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών φαίνεται ότι «μετακομίζουν» πλέον οι περισσότεροι αριστούχοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής βρίσκουν πλέον... καταφύγιο όλοι οι υποψήφιοι που αναζητούν κάποιο προσβάσιμο τμήμα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Οπως δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία από τις φετινές Πανελλαδικές

που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το 2ο Επιστημονικό Πεδίο είναι εκείνο που αναμένεται να έχει την υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και θα απαιτήσει μια μέση επίδοση των 4 μαθημάτων που εξετάζονται της τάξης του 9,9, ενώ το 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας που παραδοσιακά «φιλοξενούσε» τους «καλύτερους των καλύτερων» αναμένεται ότι θα έχει φέτος ΕΒΕ στο 9,3. Το 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να διαμορφώσει βάση εισαγωγής των τμημάτων του στο 9,4.

Ειρωνεία βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι το απαιτητικό 2ο Επιστημονικό Πεδίο είναι εκείνο που έχει τις περισσότερες θέσεις εισακτέων και τα περισσότερα τμήματα, όπου βέβαια φέτος θα καταγραφούν πολλές δεκάδες κενών θέσεων, καθώς έχει και τη χαμηλότερη ζήτηση, με μόνο 18% των υποψηφίων να κατευθύνονται σε αυτό.

Τα ΑΕΙ της χώρας  θα ανοίξουν φέτος τις «πύλες» τους με τα τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και πιθανότατα την ΕΒΕ 8,4, με το επιστημονικό αυτό πεδίο να αποτελεί πλέον το πολυπληθέστερο των πανεπιστημίων της χώρας (και 36% των υποψηφίων).

Συνολικά, κατά τη φετινή χρονιά είχαμε 1.445 περισσότερους υποψηφίους στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, 573 περισσότερους στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, 191 περισσότερους στο 3ο των Επιστημών Υγείας και λιγότερους υποψηφίους κατά 991 άτομα στο 2ο Πεδίο των Θετικών Επιστημών.

Βαθμολογικά δεν καταγράφθηκαν μεγάλες διαφορές σε σχέση με την περσινή χρονιά, με τις καλύτερες βαθμολογίες να παρουσιάζονται στο 1ο και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα βρίσκονται τα βαθμολογικά δεδομένα των υποψηφίων στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο  των Επιστημών Υγείας και στο 4ο Πεδίο. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως έγραψαν ήδη «ΤΑ ΝΕΑ», στα Μαθηματικά κατεύθυνσης οι επιδόσεις φέτος ήταν καλύτερες από πέρυσι, ενώ το ίδιο ισχύει για τη Γλώσσα και τα Λατινικά, με μόνα μαθήματα που δυσκόλεψαν τελικά τους υποψηφίους την Ιστορία, τη Βιολογία και τη Χημεία κατεύθυνσης.

Αριστούχοι

Αριθμητικά, οι περισσότεροι αριστούχοι καταγράφονται στα Λατινικά και στην Πληροφορική. Αντίθετα, οι χαμηλότερες επιδόσεις ανά επιστημονικό πεδίο βρίσκονται στα Μαθηματικά των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Οεδίου και όχι του 2ου των Θετικών Επιστημών (70,04% κάτω από τη βάση), στη Φυσική του 3ου Επιστημονικού Πεδίου των Επιστημών Υγείας  (52,45%), στην Ιστορία 1ου Επιστημονικού Πεδίου (50,76%), στα Αρχαία 1ου Πεδίου (41,54%), στη Φυσική 2ου Πεδίου (43,41%), στη Χημεία 2ου Πεδίου (43,25%), στη Χημεία του 3ου Πεδίου (46,37%) και στην Οικονομία 4ου Πεδίου ( 44,83%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, συνολικά συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 73.220 άτομα από τα Γενικά Λύκεια (18.990 υποψήφιοι από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών, 13.239 από την κατεύθυνση Θετικών Σπουδών, 13.940 από την κατεύθυνση Σπουδών Υγείας, 26.696 από την κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής) και 15.350 από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου αναμένεται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα