Οι γονείς της βίας

Το πρωί της 30ής Νοεμβρίου του 2021, ένας 15χρονος Αμερικανός, ο Ιθαν Κράμπλι, πήγε στις τουαλέτες του λυκείου του, στο Οξφορντ του Μίσιγκαν, έβγαλε από το σακίδιό του ένα όπλο, και άνοιξε πυρ στους διαδρόμους σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του, και τραυματίζοντας επτά ακόμα, πριν παραδοθεί στους αστυνομικούς που είχαν σπεύσει στο μεταξύ στο σχολείο. Τίποτα το πρωτότυπο σε μία Αμερική που μέτρησε εκείνη τη χρονιά συνολικά 689 πολύνεκρες επιθέσεις με όπλα, ένα ρεκόρ που δεν ξεπεράστηκε ούτε το 2022 ούτε το 2023, παρά τις φιλότιμες

προσπάθειες που καταβάλλονται, με 647 «mass shootings» πρόπερσι, 656 πέρυσι και 45 από τις αρχές της φετινής χρονιάς.

Τρεις ημέρες μετά από εκείνη την επίθεση στο Οξφορντ, ωστόσο, η εισαγγελέας της κομητείας του Οουκλαντ, η Κάρεν Μακντόναλντ, ανακοίνωσε μια απόφαση πολύ ασυνήθιστη, έως και πρωτοφανή για τις ΗΠΑ: την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των γονιών του 15χρονου δράστη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ηταν αυτά που βρέθηκαν γραμμένα στο ημερολόγιό του: «Θέλω βοήθεια, αλλά οι γονείς μου δεν με ακούνε», «Δεν παίρνω καμιά βοήθεια για τα προβλήματά μου, και θα ανοίξω πυρ σε αυτό το σκατοσχολείο», «Ελπίζω η επίθεσή μου να προκαλέσει την καθαίρεση του Μπάιντεν», «Το πρώτο θύμα πρέπει να είναι ένα όμορφο κορίτσι γεμάτο μέλλον. Ετσι, θα υποφέρει κι αυτή όπως εγώ». Ηταν, επίσης, τα μηνύματα που βρέθηκαν στα «Απεσταλμένα» στο κινητό του, άλλα προς τη μητέρα του, «ΟΚ, το σπίτι είναι στοιχειωμένο», «Συμβαίνουν περίεργα πράγματα και φοβάμαι», «Εχω ένα βίντεο. Τη φωτό του δαίμονα», «Μπορείς τουλάχιστον να απαντήσεις;», και άλλα προς έναν φίλο του: «Ακούω φωνές», «Ζήτησα από τον πατέρα μου χθες να με πάει στον γιατρό αλλά μου έδωσε απλώς κάτι χάπια και μου είπε να τα πιπιλίσω».

Πάνω από όλα, όμως, ήταν το γεγονός ότι το πρωί του φονικού, ο 15χρονος είχε ζωγραφίσει, μέσα στην τάξη, στο βιβλίο των Μαθηματικών του ένα ημιαυτόματο όπλο, σφαίρες, ένα σώμα που αιμορραγούσε και ένα smiley, γράφοντας παράλληλα «Η ζωή μου είναι μάταιη», «Ο κόσμος είναι νεκρός», «Αίμα παντού», «Οι σκέψεις με στοιχειώνουν. Βοηθήστε με».

Ο καθηγητής είχε δει τα σχέδια, τράβηξε φωτογραφία, ενημέρωσε τον σχολικό σύμβουλο, έβγαλε τον 15χρονο από την τάξη και τηλεφώνησε στους γονείς του. Τους είχαν καλέσει και την προηγουμένη, είχαν πιάσει τον Ιθαν να ψάχνει για πυρομαχικά στο Ιντερνετ. Δεν είχαν πάει. Αυτή τη φορά, πήγε η μητέρα του, η Τζένιφερ Κράμπλι. Ο σύμβουλος τής ζήτησε να πάρει τον γιο της σπίτι και να τον πάει αμέσως σε ψυχολόγο. Εκείνη απάντησε πως της ήταν αδύνατο, έπρεπε να γυρίσει στη δουλειά της. Ο Ιθαν επέστρεψε στην τάξη του. Κανείς δεν έψαξε το σακίδιό του. Και η μητέρα του δεν είπε σε κανέναν πως μόλις τέσσερις ημέρες πριν, είχαν πάει «ως δώρο Χριστουγέννων» στον γιο της ένα SIG Sauer SP 2022, το όπλο που είχε σχεδιάσει.

Μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος τους, η Τζένιφερ και ο Τζέιμς Κράμπλι, αμφότεροι ιδιωτικοί υπάλληλοι, σε ένα μεσιτικό εκείνη, σε μία εταιρεία κατ’ οίκον παράδοσης γευμάτων εκείνος, εξαφανίστηκαν. Εκλεισαν τα κινητά τους, σήκωσαν 4.000 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή. Η αστυνομία τούς εντόπισε την επομένη στο Ντιτρόιτ, δήλωσε πως ετοιμάζονταν αναμφισβήτητα να περάσουν τα σύνορα με τον Καναδά. Εκείνοι το αρνήθηκαν. Οι δικηγόροι τους πολέμησαν την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος τους, έφτασαν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο του Μίσιγκαν. Στο μεταξύ, τον Δεκέμβριο, ο Ιθαν Κράμπλι καταδικάστηκε σε ισόβια, χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Η δίκη της μητέρας του ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου, σε ένα ορκωτό δικαστήριο του Μίσιγκαν. Η ίδια διαβεβαίωσε πως ποτέ δεν είχε διανοηθεί ότι το παιδί της μπορούσε να γίνει επικίνδυνο, δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια, περιέγραψε μια ζωή φυσιολογική, πώς μαγείρευε για την Ημέρα των Ευχαριστιών, πώς σκάλιζε κολοκύθες για το Χάλοουιν, είπε πως το όπλο το είχε αγοράσει ο σύζυγός της, πως «εκείνος έπρεπε να το είχε βάλει σε ασφαλές μέρος». «Αυτή η υπόθεση είναι επικίνδυνη για όλους τους γονείς. Είναι λοιπόν υπεύθυνοι για όλα όσα μπορούν να κάνουν τα παιδιά τους, κυρίως το αδιανόητο;», ρώτησε τους 12 ενόρκους, έξι άνδρες και έξι γυναίκες, η συνήγορός της. Εκείνοι χρειάστηκαν μιάμιση μέρα για να απαντήσουν τελικά, στις 6 Φεβρουαρίου, θετικά.

Η δίκη του Τζέιμς Κράμπλι θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Η ποινή της Τζένιφερ Κράμπλι θα ανακοινωθεί στις 9 Απριλίου. Το μέγιστο που προβλέπει ο νόμος είναι 15 χρόνια φυλάκιση. Ηταν η δίκη μιας κακής μητέρας, θα ακολουθήσει η δίκη ενός κακού πατέρα. Δίκη των όπλων, αυτής της κουλτούρας των όπλων που προωθούν τα λόμπι και οι Ρεπουμπλικανοί τους σπόνσορες, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ευτυχώς, από τη δική μας χώρα μπορούμε ακόμα να παρακολουθούμε αυτά τα φαινόμενα με απορία. Ευτυχώς, μόνο να φανταστούμε μπορούμε τι θα γινόταν στην Ελλάδα, με τέτοια έξαρση που παρουσιάζει η βία των ανηλίκων, αν τους όπλιζαν κυριολεκτικά, και όχι μόνο μεταφορικά, τα χέρια οι γονείς τους, το σχολείο, η κοινωνία, όλοι μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα