Οι γιατροί της Γάζας προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Ξεπέρασαν τα όριά τους οι γιατροί στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών δυνάμεων μεγαλώνουν συνεχώς τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών που χρήζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η Γάζα, στην οποία διαμένουν επίσημα 2,3 εκατ. ανθρώπους, βρίσκεται αποκλεισμένη από ξηρά, θάλασσα και αέρα από το 2007.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επέβαλε «ολική πολιορκία» στον θύλακα ως απάντηση στην

επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει μαζική επίθεση, ρίχνοντας περίπου 6.000 βόμβες σε έξι ημέρες και διακόπτοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες.

Φορτηγά παγωτού μεταφέρουν τα πτώματα καθώς τα νεκροτομεία των νοσοκομείων είναι πλήρη

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Αljazeera, τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα έχουν λάβει εντολές εκκένωσης πριν από μια διαφαινόμενη επίθεση εδάφους, ενώ οι ιατρικές εγκαταστάσεις σε όλη την πυκνοκατοικημένη περιοχή κατακλύζονται από τραυματίες ασθενείς και κατοίκους που στεγάζονται καταφύγια.

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα τραγικές στο Νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι γιατροί προειδοποιούν για επικείμενο ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών λόγω υπερπληθυσμού.

«Υπάρχουν χιλιάδες -αν όχι δεκάδες χιλιάδες- άνθρωποι που έχουν μπει στο νοσοκομείο», είπε ο χειρουργός Ghassan Abu Sitta στο Al Jazeera το Σάββατο. «

Κοιμούνται στο έδαφος, στους διαδρόμους, ανάμεσα στα κρεβάτια των ασθενών. Οι άνθρωποι είναι απολύτως τρομοκρατημένοι. Νομίζουν ότι αυτό είναι το πιο ασφαλές μέρος και όλα γύρω τους το επιβεβαιώνουν», είπε.«Αν δεν υπάρξει ανάπαυλα, θα υπάρξει καταστροφή για τη δημόσια υγεία στο νοσοκομείο».

Οι γιατροί δεν είναι σε θέση να χειρουργήσουν

Η κατάσταση είναι τόσο κακή που φορτηγά παγωτού χρησιμοποιούνται τώρα για την αποθήκευση σορών καθώς τα νεκροτομεία των νοσοκομείων είναι γεμάτα λόγω του αυξανόμενου απολογισμού των νεκρών.

Ο Abu Sitta είπε ότι έφυγε από το νοσοκομείο Al-Awda, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τη Παρασκευή, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν δύο ώρες για να εκκενωθεί το κτήριο. «Βεβαιωθήκαμε ότι οι ασθενείς ήταν σε ασθενοφόρα και επέστρεψα στο νοσοκομείο Σίφα», είπε.

«Περάσαμε με το αυτοκίνητο μπροστά από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και μπορούσες να δεις τα πτώματα στοιβαγμένα έξω από το νεκροτομείο. Έχουν ξεμείνει από χώρο. Οδηγώντας δίπλα από το κατεστραμμένο κτίριο, η δυσοσμία ήταν πολύ δυνατή».

Ένας Παλαιστίνιος συντετριμμένος δίπλα στα πτώματα συγγενών που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά χτυπήματα, σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, 11 Οκτωβρίου 2023

Οι γιατροί στο Σίφα δεν ήταν πλέον σε θέση να χειρουργήσουν πέρα από τις επεμβάσεις που σώζουν ζωές, είπε. «Οι προμήθειες έχουν εξαντληθεί αλλά και το προσωπικό έχει εξαντληθεί. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν, δολοφονήθηκαν μέλη της οικογένειάς τους ή προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις οικογένειές τους».

Ο Abu Sitta είπε ότι ο συνάδελφός του Medhat Saidam, τον οποίο περιέγραψε ως έναν «υπέροχο άνθρωπο» με τον οποίο είχε συνεργαστεί από τον πόλεμο του 2008-2009, σκοτώθηκε αφού συνόδευσε την αδερφή του στο σπίτι της. «Αποφάσισε να μείνει μαζί τους μια νύχτα και στη 1 τα ξημερώματα σκοτώθηκε με όλη την οικογένειά του», είπε ο Αμπού Σίτα.

Σύμφωνα με τον χειρουργό, οι ισραηλινές δυνάμεις «απειλούσαν να κλείσουν» περισσότερα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του παιδιατρικού νοσοκομείου Al-Durrah στην ανατολική Γάζα και του νοσοκομείου Al-Quds στην πόλη της Γάζας.

Οι νοσοκόμες απλώς σταματούν την αιμορραγία σε τραυματισμένους

Ο Μαχμούντ Σαλαμπί, διευθυντής προγράμματος στη Γάζα για τη φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians με έδρα το Ην. Βασίλειο, είπε ότι οι άνθρωποι έμειναν επίσης χωρίς νερό και ψωμί. «Όλα τα αρτοποιεία είναι πλέον κλειστά», είπε.

Ακόμα κι αν βρισκόταν ψωμί, οι τράπεζες έχουν επίσης υποστεί ζημιές και η εύρεση μετρητών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. «Πήγα στο ΑΤΜ για ανάληψη χρημάτων, αλλά η τράπεζα καταστράφηκε λόγω του βομβαρδισμού», είπε ο Μαχμούντ Σαλαμπί. «Το μόνο μηχάνημα ΑΤΜ που λειτουργεί είναι στη μέση της περιοχής Rimal, η οποία είναι πολύ μακριά από το μέρος που μένω». Περιέγραψε το βράδυ της Παρασκευής ως «φρικτό».

Στο νοσοκομείο, άτομα με πληγές, εγκαύματα και τραύματα δεν έχουν παυσίπονα για να απαλύνουν τα βάσανά τους. «Οι νοσοκόμες απλώς σταματούν την αιμορραγία και λένε: «Περίμενε τη σειρά σου», ανέφερε ο Σαλαμπί. Η παράδοση βοήθειας «πρέπει να γίνει»

Το Ισραήλ εγκλωβίζει τους ασθενείς

Δεδομένων αυτών και καθώς ο χρόνος τελειώνει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι «πρέπει να γίνει» η παράδοση βοήθειας στη Γάζα. «Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία, τα παιδιά με εγκαύματα δεν έχουν ανακούφιση από τον πόνο – είναι απολύτως κρίσιμο», δήλωσε στο Al Jazeera η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.

Μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η Αίγυπτος συμφώνησε να ανοίξει τα σύνορα για ανθρωπιστικές παραδόσεις. Αν και ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να φέρει διεθνή βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αποτρέποντας πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να το κάνει καθώς το Ισραήλ δεν έχει δώσει άδεια.

«Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό», είπε η Χάρις. «Αυτό που λείπει είναι η θέληση του Ισραήλ να ανοίξει αυτά τα σύνορα».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «άμεσες και συστηματικές επιθέσεις σε ασθενοφόρα». Ο Μαχμούντ Σαλαμπί είπε επίσης ότι πραγματοποιούνται συστηματικές επιθέσεις εναντίον αυτών των οχημάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα