Οι μπλε φάκελοι ως... προεκλογικό υλικό για το 2023

Οι μπλε φάκελοι κυριαρχούν στην κυβερνητική επικαιρότητα από την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σύνθεση των καθήμενων γύρω από το δρύινο τραπέζι μπορεί να έχει αλλάξει κάποιες φορές από τον Ιούλιο του 2019, ωστόσο τα ντοσιέ με το λογότυπο της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας, που περιλαμβάνουν τους στόχους τους οποίους οφείλει να πετύχει κάθε υπουργός, βρίσκονται σταθερά εκεί. Και θα συνεχίσουν να βρίσκονται μέχρι την επίσημη έναρξη της εκστρατείας για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία. Γιατί οι μπλε

φάκελοι μπορούν να ιδωθούν και σαν προεκλογικό υλικό.

Προτού βγουν οι κάμερες από την αίθουσα όπου έγινε το τελευταίο Υπουργικό του 2022, ο Πρωθυπουργός επισήμανε στα μέλη της κυβέρνησής του ότι η δουλειά συνεχίζεται - «έχουμε», συμπλήρωσε, «ακόμα πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο για το 2023». Οταν τα τηλεοπτικά συνεργεία αποχώρησαν επανέλαβε την επισήμανση με πιο επιτακτικό τρόπο, σαν απαίτηση. Ζήτησε, δηλαδή, από τους υπουργούς του να επικοινωνούν αποτελεσματικά προς τους πολίτες τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα οποία ενισχύουν την αλήθεια του γαλάζιου σλόγκαν «το είπαμε, το κάναμε». Η εντολή ήταν επί λέξει «έχουμε παραγάγει έργο, δείξτε το».

Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης έλεγε κάτι τέτοιο. Εδώ και καιρό τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το Μέγαρο Μαξίμου παροτρύνουν τα κομματικά στελέχη να αναδεικνύουν το έργο των τελευταίων τριάμισι ετών σε κάθε τους επαφή με τους ψηφοφόρους και τους υπουργούς να περιοδεύουν προκειμένου να φτάσει το μήνυμα των εκπληρωμένων υποσχέσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ανά την επικράτεια.

Το κυβερνητικό έργο και η ενημέρωση του εκλογικού σώματος γι' αυτό, λοιπόν, θα παίξουν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ. Σύμφωνα με γνώστες των ασκήσεων επί χάρτου που έχουν γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο, όλα όσα έχουν νομοθετηθεί επί γαλάζιας διακυβέρνησης στηρίζουν με απτό τρόπο τη βασική προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος περί συνέπειας - εξού και συχνά οι κυβερνητικοί μιλούν για τα στατιστικά των νομοθετημάτων τους. Για κάποιους στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αριθμοί σαν το 131 - που είναι το σύνολο των νόμων που πέρασε η συμπολίτευση απ' την Ολομέλεια της Βουλής το έτος που φεύγει - αποτυπώνουν με μεγάλη σαφήνεια τη σημασία που αποδίδει η παρούσα κυβέρνηση στην παραγωγή αποτελεσμάτων.

19 σχέδια δράσης

Το λεγόμενο «ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής» - με 19 ξεχωριστά σχέδια δράσης που ενεργοποιούν κάθε υπουργείο - θα κυριαρχήσει στους μήνες του 2023 οι οποίοι θα προηγηθούν της εθνικής αναμέτρησης, ώστε να υπογραμμίζεται και η νεοδημοκρατική προσήλωση στη θετική ατζέντα.

Το περιεχόμενο όλων των μπλε φακέλων της χρονιάς που έρχεται συντασσόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο με επαφές μεταξύ Μαξίμου, γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης και υπουργικών γραφείων και περιλαμβάνει συνολικά 111 νομοθετικές παρεμβάσεις, 121 στόχους, 486 δράσεις και 2.399 έργα και δράσεις έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Οσες δεν υλοποιηθούν πριν από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα αποτελούν τον κορμό του προγράμματος για μια δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Θα παρουσιάζονται, με άλλα λόγια, με το ελαφρώς πειραγμένο μότο «το είπαμε, θα το κάνουμε».

Οι στόχοι-ορόσημα

Τους πρώτους μήνες του 2023 η κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει στους στόχους-ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης - σαν τον νέο δικαστικό χάρτη και την ολοκλήρωση της αποκαλούμενης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, του διαχωρισμού, δηλαδή, των αρμοδιοτήτων κράτους, δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένης διοίκησης -, οι οποίοι έχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα