Ομπάμα: Καθήκον των ηγετών η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι συζήτησε με το πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πως θα επιλυθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η ΕΕ έχει κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα προς μία ολοκληρωμένη λύση, αλλά θα πρέπει οι λεπτομέρειες

να γίνουν συγκεκριμένες στο πως το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί πλήρως και αποφασιστικά», τόνισε.

Ο Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι μοιράζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο ένα κοινό όραμα για την ανάγκη να ζητηθεί η συμβολή και του χρηματοοικονομικού κλάδου.

«Μοιραζόμαστε μια κοινή ανάλυση. Η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης», είπε.

«Έχουμε ανάγκη την ηγεσία του προέδρου Ομπάμα, την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια στρατηγική ανάπτυξης και σταθερότητας», πρόσθεσε.

«Προσπαθούμε μαζί, ο πρόεδρος Ομπάμα και εγώ, να οικοδομήσουμε την ενότητα στην G-20. Θέλω εξάλλου να χαιρετίσω την κατανόηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το σύνολο των θεμάτων που θα θίξουμε τις επόμενες 48 ώρες, ειδικά για την ελληνική κρίση, τις δυσκολίες για το ευρώ και την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη καθώς και την σύνταξη του σχεδίου του ανακοινωθέντος», υπογράμμισε.

Συνάντηση με Μέρκελ

Ο Αμερικανός πρόεδρος που συναντήθηκε και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα στις συζητήσεις μας στην G-20 είναι πως θα επιτύχουμε μία υψηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και να βάλουμε τους ανθρώπους πίσω στη δουλειά.

«Αυτό σημαίνει ότι θα επιλύσουμε την κατάσταση εδώ στην Ευρώπη», είπε ο κ. Ομπάμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των «20» θα συζητήσουν ένα εύρος θεμάτων.
«Η G-20 μας προσφέρει μία δυνατότητα, κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών της συνάντησης, όχι μόνο να μιλήσουμε για ευρωπαϊκά θέματα αλλά επίσης και για διεθνή θέματα που μας ενδιαφέρουν και τους δύο και αφορούν το κοινό μας συμφέρον», δήλωσε.

Στο επίκεντρο των εργασιών της G-20 είναι η ελληνική κρίση μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ στην Αθήνα για το δημοψήφισμα.

Οι εργασίες της συνόδου των ηγετών των «20» θα αρχίσουν το μεσημέρι με γεύμα εργασίας, πριν από τον πρώτο γύρο συνομιλιών με θέμα την κατάσταση της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται με την ευκαιρία αυτή να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να παραμείνουν σταθεροί απέναντι στην κρίση χρέους, οι συνέπειες της οποίας απειλούν και την διστακτική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα