Ο Τσίπρας μπροστά στο «σύνδρομο Πολάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε χθες στα Χανιά και μίλησε στο Ηράκλειο. Με μια πρώτη ανάγνωση η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εγγράφεται στη μάχη της Κρήτης που για το κόμμα του έχει

διμέτωπα χαρακτηριστικά. Και με μέτωπο απέναντι σε μια κυρίαρχη ΝΔ και με ματιά προς το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε έδαφος. Πολύ περισσότερο που στην κάλπη του Μαΐου έμεινε πίσω από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη σε Λασίθι και Ρέθυμνο και αυτό χτύπησε καμπανάκι στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Είχε προηγηθεί η περιοδεία στον Νομό Ρεθύμνου την προηγούμενη εβδομάδα. Και τότε είχε «διαβαστεί» σαν κλείσιμο του ματιού του προς εκείνη την περιφέρεια, που εξάλλου έχει επιλέξει να είναι υποψήφιος. Και στηρίζοντας τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ξανθό και αποστέλλοντας - όπως τότε σχολίαζαν οι κομματικές πηγές - και ένα μήνυμα ενότητας για τη μάχη του Ιουνίου, δεδομένου πως ο Ξανθός ανήκει στην Ομπρέλα. Στα Χανιά δεν είχε πάει και τελικά πήγε τώρα. Και μάλιστα στην όλη προπαρασκευή της περιοδείας συμμετείχε ενεργά ο εκεί υποψήφιος (εκλέχθηκε τον Μάιο), πρώην αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, που και από τα κοινωνικά δίκτυα πρόβαλε την επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Σφακιανός στάθηκε δίπλα, σε απόσταση ασφαλείας όμως, στον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψη στα Χανιά, ενώ συμμετείχε και στην προηγηθείσα επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο - εδώ και ο έτερος υποψήφιος στον νομό Γιώργος Σταθάκης. Παρακάθησαν τότε σε μια ευρεία παρέα με τον Τσίπρα και τους Ευάγγελο Αποστολάκη, Βασίλη Σμπώκο, Θοδωρή Δουλουμπέκη και άλλους και σε γλέντι υπό τη λύρα του Βασίλη Σκουλά.

Σε νέα φάση η μεταξύ τους σχέση

Το ενδιαφέρον στην όλη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα χθες στα Χανιά συγκέντρωσε η μεταξύ του χημεία με τον Σφακιανό στη νέα φάση. Η όλη κρίση που πέρασαν τον Φεβρουάριο, που έφτασε τότε κοντά στην αποπομπή του Παύλου Πολάκη, για πολλούς είχε τη δική της επενέργεια ακόμη και στην εικόνα του κόμματος, ενώ για ημέρες απασχόλησε εσωτερικά. Για καιρό οι σχέσεις ήταν παγωμένες, αν και ήδη πριν από την κάλπη του Μαΐου είχε ιεραρχηθεί από όλες τις μεριές και με τη σύμφωνη γνώμη πολλών εκ των τάσεων του κόμματος εσωτερικά μια εικόνα ενότητας, ενώ η αλήθεια είναι πως ο Παύλος Πολάκης για καιρό είχε «κατεβάσει» στροφές στα συνήθως θορυβώδη του κοινωνικά δίκτυα. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πάλι πρόταξε τον «κομματικό πατριωτισμό» και κατέδειξε πως τον ενδιαφέρει πολύ στη δική του επόμενη ημέρα - όπως προφανώς και του χώρου του - να μην ενισχυθούν περαιτέρω οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Κρήτη και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια καλή εκλογική επίδοση.

Με το βλέμμα στην αυτοδιοικητική μάχη

Κάτι ακόμη: Οπως λένε οι γνωρίζοντες του παρασκηνίου, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε λιγότερο από τρεις μήνες να επανέλθει με κάποιες αξιώσεις στην αυτοδιοικητική μάχη του Οκτωβρίου και όχι με εικόνα ενός κόμματος που και πίσω από το ΠΑΣΟΚ θα είναι, και σε κατάσταση βαθιάς εσωστρέφειας. Ο παράγοντας Πολάκης για την εσωτερική ανθρωπογεωγραφία του κόμματος δεν είναι αμελητέος, ενώ η εκ νέου εκλογή του περνάει και από ένα καλό ποσοστό πανελλαδικά και στην Κρήτη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κρήτη επίσης θεωρείται, σύμφωνα με μια ανάγνωση που γίνεται, κρίσιμο μέρος για την επόμενη μέρα συνολικά στον προοδευτικό χώρο. «Να δώσουμε τη μάχη και για τα Χανιά. Γιατί είναι μια κρίσιμη περιφέρεια για εμάς. Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ να δώσουμε αυτή τη μάχη στη Χανιά και στην Κρήτη» είπε εξάλλου χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση στην πόλη του νομού.

Keywords
Τυχαία Θέματα