Ντράγκι: Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα

Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως είναι κρίσιμο να εξοπλιστεί πλήρως και να καταστεί λειτουργήσιμος το ταχύτερο δυνατόν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (EFSF), ενώ εκτίμησε ότι, συνολικά, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής μπορούν να καταστήσουν ισχυρότερα τα δημοσιονομικά της ευρωζώνης.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών χρειάζεται να υπάρξουν διαβεβαιώσεις προς τους επενδυτές ότι θα εξυπηρετείται πάντα και εγκαίρως το κρατικό χρέος.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής

Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε επίσης ότι θα διατηρηθεί η διαφορά στα spreads μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έριξε για μία ακόμα φορά το μπαλάκι των ευθυνών για την κρίση στις κυβερνήσεις, λέγοντας ότι μεσοπρόθεσμα η σταθερή ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχει καθυστερήσει τόσο πολύ.

«Δεν υπάρχει άλλος (εξωτερικός) σωτήρας για μία χώρα που δεν θέλει να σώσει τον ευατό της», είπε. «Ποτέ δεν θα κουραστώ να λέω ότι η πρώτη απάντηση θα πρέπει να έρθει από τις χώρες (τις κυβερνήσεις)», υπογράμμισε.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας αποτελούν τομή στη δημιουργία ξεκάθαρων δημοσιονομικών κανόνων στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, επισήμανε, ωστόσο προειδοποίησε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα