Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας

Στο παγωμένο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ενώπιον επενδυτών άπλωσε τα ισχυρά «χαρτιά» της χώρας μας, όπως η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμούς που ξεπερνούν τον μέσο όρο της ΕΕ και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Πιστεύω, βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροχρόνιου κύκλου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία», δήλωσε μιλώντας στο Βloomberg. Επεσήμανε ωστόσο τους γεωπολιτικούς κινδύνους που υπάρχουν και το θέμα της ακρίβειας, για το οποίο όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος. Οταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο για την πώληση του

30% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι «αυτό θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024», σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν είναι μόνο το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς «έχουμε πουλήσει με μεγάλη επιτυχία μερίδια στις τράπεζές μας. Η διάθεση μετοχών της ΕΤΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι, υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές. Θα υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς που θα πωληθεί. Θα περιμένετε ειδήσεις σύντομα για την Πειραιώς. Μια μεγάλη ιταλική τράπεζα επενδύει στην Alpha Bank. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και στην ελληνική οικονομία».

Ψήφος εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ηχηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκδηλώθηκε μετά το χθεσινό placement, με το βιβλίο προσφορών να μένει ανοιχτό μόλις για τρεις ώρες. Η τιμή στην οποία έγινε το placement στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Ενδεικτικά, το placement έγινε στα 13,20, δηλαδή σε τιμή υψηλότερη της μέσης τιμής των τελευταίων 12 μηνών, που ήταν 12,90. Επίσης, η τιμή των 13,20 ευρώ είναι επί της ουσίας η μέση τιμή στην οποία βρισκόταν η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόσο κατά το τελευταίο εξάμηνο (περίπου 13,30 ευρώ) όσο και κατά το τελευταίο τρίμηνο (περίπου 13,40 ευρώ). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 10 ημέρες πριν από το placement, στις 8 Ιανουαρίου, η μετοχή είχε κλείσει στα 12,88 ευρώ. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμής από τα τρέχοντα. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος κτήσης του συνόλου των ίδιων μετοχών της εταιρείας είναι 7,30 ευρώ ανά μετοχή.

Ερχονται πρόστιμα

«Μπλόκο» στα ανασφάλιστα οχήματα και σε αυτά που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ βάζουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου για το 2024, το οποίο φέρνει αυστηρά πρόστιμα από 150 έως 500 ευρώ, μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Προβλέπεται η ενεργοποίηση αυτόματου μηχανισμού για τον εντοπισμό τους καθώς και κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα