Μεγάλη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Οι αναλυτές της EFG Eurobank επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αφήνει περιθώρια για ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο αναμένουν ότι η αγορά θα είναι πολύ νευρική, ενώ η Beta χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι συνθήκες στις αγορές αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας από τα αποτελέσματα των
εκλογών, αφού κανένα κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων δεν συγκεντρώνει 151 έδρες.

Η Marfin
Analysis θεωρεί ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας και πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα αποτυπωθούν στα ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ενώ η Eurroxx εκτιμά ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητική, βραχυπρόθεσμα, επίδραση στην αγορά αλλά και στις τράπεζες.

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών ελληνικών εκλογών ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να υπάρξει για τις αγορές, ενώ από την πλευρά της η Citigroup προσδιορίζει στο 50% - 75% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12-18 μήνες από 50% πριν από τις εκλογές.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,864 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 9,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 6,16% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,14%.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες υποχωρούν και το επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων καταγράφει μεγάλη πτώση 16,70%.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι μόνο μία μετοχή κινείται ανοδικά (η ΕΛΑΣΤΡΟΝ +0,43%), ενώ 46 υποχωρούν και 2 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Lamda Development -27,95%, Attica Bank-26,01%, Alpha Bank -21,25% και Πειραιώς -20,45%.
Keywords
Τυχαία Θέματα