Μάτζικ Τζόνσον: Βάζει πλέον τρίποντα… στον τομέα των επιχειρήσεων

Οι παλαιότεροι τον θυμούνται για το ταλέντο του στο μπάσκετ. Όμως εδώ και πολλά χρόνια διαπρέπει στον τομέα των επιχειρήσεων.

Ο λόγος για τον Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον, τον Αμερικανό πρώην καλαθοσφαιριστή που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς αθλητές. Έχοντας αγωνιστεί στην ομάδα των Λος Άντζελες Λέικερς για 13 περιόδους, τον Σεπτέμβριο του 2021 αναγνωρίστηκε από το NBA ως ένας από τους τέσσερις καλύτερους μπασκετμπολίστες στην ιστορία.

Όπως υπογραμμίζει το Forbes, όταν ο Μάτζικ Τζόνσον μεσουρανούσε,

τη δεκαετία του 1980, κανείς δεν θα φανταζόταν ότι ένας αθλητής θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια μια επιτυχημένη πορεία στον κόσμο του επιχειρείν. Έτσι, όταν ο 31χρονος τότε Τζόνσον δήλωσε στο Sports Illustrated το 1990 ότι ήθελε «να είναι μια μέρα στην περιοχή των 100-200 εκατομμυρίων δολαρίων», το περιοδικό αναρωτήθηκε τι θα έκανε με αυτό το ποσό. Ο ίδιος απάντησε ότι θα έμπαινε στο μετοχικό κεφάλαιο κάποιας ομάδας – όχι απαραιτήτως μπάσκετ.

Η «μαγική» αυτοκρατορία

Σήμερα, ο Τζόνσον κατέχει μικρά μερίδια στους Washington Commanders του NFL, στους Los Angeles Dodgers του MLB, στους Los Angeles Sparks του WNBA και στους LAFC του MLS. Οι επιχειρήσεις του, Magic Johnson Enterprises, αποτελούν έναν σημαντικό παίκτη σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων, των φαστ φουντ, των ακινήτων, της υγειονομικής περίθαλψης και, το πιο σημαντικό για τον Τζόνσον, της εταιρείας ασφάλισης ζωής EquiTrust με έδρα το Ντε Μόινς της Αϊόβα, της οποίας το πλειοψηφικό μερίδιο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του περιουσίας που το Forbes εκτιμά πλέον σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάτζικ Τζόνσον

Δισεκατομμυριούχος

Αυτό καθιστά τον 64χρονο Τζόνσον μόλις τον τέταρτο αθλητή που το Forbes έχει χαρακτηρίσει δισεκατομμυριούχος, μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Τάιγκερ Γουντς και τον Λεμπρόν Τζέιμς. Και σε αντίθεση με τους άλλους, ο Τζόνσον δεν είχε το πλεονέκτημα των τεράστιων εισοδημάτων από την εποχή που έπαιζε. Τα κέρδη της καριέρας του με τους Λέικερς από το 1979 έως το 1991, καθώς και μια σύντομη επιστροφή το 1996, ανέρχονται σε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια με προσαρμογή στον πληθωρισμό), ποσό πολύ μικρότερο σε σχέση με τα 479 εκατομμύρια δολάρια του Τζέιμς. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλύτερων χρόνων του, ο Τζόνσον εισέπραττε μόνο 2 έως 4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από χορηγίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Ο Τζέιμς, συγκριτικά, θα βγάλει περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια εκτός γηπέδου μόνο αυτή τη σεζόν.

Με τόσο μεγάλη απόσταση για να ανέβει, ο Τζόνσον έπρεπε να πετύχει στις επιχειρήσεις με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στο γήπεδο, όντας ένας σπουδαίος συμπαίκτης.

Έτσι, όπως σημειώνει το Forbes, έχτισε το χαρτοφυλάκιό του μέσω κοινοπραξιών και συνεργασιών με βάση το νικηφόρο χαμόγελό του όσο και την εξυπνάδα του, δημιουργώντας μόνιμες σχέσεις με όσους βρίσκονται στα ανώτερα κλιμάκια του επιχειρηματικού κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα