Κυβέρνηση: Όσοι προσφεύγουν κατά της έκτακτης εισφοράς δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώνουν

Όπως σημειώνει το υπουργείο, η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής.

Το περιεχόμενο του σημειώματος υπολογισμού και εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος, μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο με κάθε αποδεικτικό μέσο, ενώπιον του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Διοικητικού Πρωτοδικείου, κατά τα οριζόμενα από τον Κώδικα Φορολογικής

Δικονομίας.

Στην ίδια εγκύκλιο περιλαμβάνεται σχέδιο με τις απόψεις της αρμόδιας φορολογικής υπηρεσίας έναντι των υποβαλλόμενων δηλώσεων με επιφύλαξη και η οποία αναφέρει τα εξής:

« Α) Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος: «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί υε νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου, κατά το οποίο επιβλήθηκε». Υπό το πρίσμα της ανωτέρω συνταγματικής διάταξης έχουν κριθεί και παλαιότερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας νόμοι που επέβαλαν κατά καιρούς έκτακτες εισφορές προς αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων και αναγκών, για τις οποίες δεν είχε γίνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του κράτους (ΣτΕ 1317, 1318/1979, ΣτΕ 97/1986, ΣτΕ 1512/1991).

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι από τη διάταξη 78 παρ. 2 του Συντάγματος και από τις σχετικές συζητήσεις στην Αναθεωρητική Βουλή προκύπτει ότι ως οικονομικό έτος επιβολής του φόρου νοείται το έτος κατά το οποίο δημοσιεύτηκε ο σχετικός νόμος και ότι η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής φόρου περιορίζεται στο έτος δημοσίευσης του σχετικού νόμου και στο αμέσως προηγούμενο έτος και ότι πάντως δεν δύναται να υπαχθεί σε φόρο εισόδημα διαχειριστικής περιόδου που έχει λήξει κατά την έναρξη του προηγούμενου της δημοσίευσης του σχετικού νόμου ημερολογιακού έτους, γεγονός που δεν συμβαίνει στην εν λόγω ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σχετικές είναι και οι αποφάσεις του ΣτΕ 428/1986,1865/1985.

Η κατά το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, υπαγορεύεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθόσον σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ως άνω νόμου, η επιβολή αυτής κρίθηκε αναγκαία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης κατά την εξόχως δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και το υπέρογκο εθνικό χρέος. Εξάλλου, ο σκοπός αυτός της είσπραξης των αναγκαίων για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού εσόδων έχει αναχθεί από το νομοθέτη, επιτρεπτώς κατά το Σύνταγμα, σε σκοπό δημοσίου συμφέροντος.

Το συνολικό καθαρό εισόδημα αποτελεί και τη βάση υπολογισμού της εισφοράς. Οι διατάξεις του άρθρου 29, με τις οποίες επιβάλλεται η ειδική εισφορά, δεν αντίκεινται στη διάταξη του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος. Και αυτό, διότι, ενόψει του χρόνου κατά τον οποίο πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να υποβάλλονται οι δηλώσεις εισοδήματος, δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν στοιχεία για το συνο

Keywords
Τυχαία Θέματα