Κομισιόν: Έμφαση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΑΠΕ

Ο αυστριακός επίτροπος δήλωσε πως από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ προβλέπονται το χρονικό διάστημα 2007 έως 2013 20 δισ. ευρώ. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, σημείωσε.

Στην ερώτηση ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να συγκεντρώνει η Ελλάδα για να πάρει ενδεχομένως περισσότερα χρήματα, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε:

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες όπως για παράδειγμα το ΑΕΠ,
ο οποίος είναι ο πιο σημαντικός δείκτης και μετά υπάρχουν και άλλοι δείκτες όπως είναι η ανεργία, το επίπεδο μόρφωσης. Παράγοντες οι οποίοι έχουν επιρροή για τη διάθεση των κονδυλίων. Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα να διαπραγματευθεί κανείς έναν ειδικό προϋπολογισμό».

Σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα τα κοινοτικά κονδύλια από την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντά με «διπλωματικό» τρόπο:

«Πρέπει να δούμε ότι με τα χρόνια αναπτύχθηκε μια πολιτική που δίνει βαρύτητα σε θεματικές ενότητες. Σήμερα δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παλαιότερα ήταν στο χέρι των χωρών μελών να διαθέσουν τα χρήματα κατά βούληση. Η Ελλάδα διέθεσε πολλά χρήματα σε διάφορα επιτυχημένα προγράμματα όπως για παράδειγμα στη μόρφωση και στην περιφερειακή ανάπτυξη.»

» Έχουμε την πεποίθηση ότι τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ από το 1981, δημιουργήθηκαν ή διασφαλίστηκαν 530.000 θέσεις εργασίας με τη βοήθεια των διαρθρωτικών κονδυλίων».

Τέλος, στην ερώτηση εάν και κατά πόσον επηρεάζεται η πολιτική στον τομέα που είναι υπεύθυνος ο κ. Χαν και αν άλλαξε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, απαντά:

«Το αντίστροφο συμβαίνει. Με την πολιτική μας μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα ήταν η δυσκίνητη δημόσια διοίκηση. Στο παρελθόν χρειάζονταν μέχρι και τέσσερα χρόνια για να κατατεθεί ένα πρόγραμμα και η Κομισιόν να λάβει μια απόφαση. Με την πολιτική μας πιέζεται προς μια επιτάχυνση.»

» Τον Σεπτέμβριο δημιουργήσαμε έναν κατάλογο που αποδεικνύει ότι 200 προγράμματα θα πρέπει να υλοποιηθούν, ύψους 12 δισ. ευρώ. Έπεισα την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιεύσουμε τον κατάλογο στο Internet ώστε ο καθένας να μπορεί να παρακολουθήσει σε ποιο στάδιο εφαρμογής βρίσκεται το πρόγραμμα. Διαπιστώσαμε ότι μέχρι το τέλος του 2011 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα 9 και το πρώτο τρίμηνο του 2012 υλοποιήθηκαν άλλα 5 προγράμματα».
Keywords
Τυχαία Θέματα