Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ για τη νομιμότητα του PSI

Ειδκότερα, οι ομολογιούχοι επισημαίνουν ότι παραβιάζονται διατάξεις του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύουν την περιουσία και του άρθρου 4 του Συντάγματος, που
καθιερώνουν την αρχή της ισότητας.

Στο μεταξύ, υπό την απόλυτη απαξίωση της αγοράς τελούν τα νέα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το PSI, εξέλιξη που αντανακλά τις ανησυχίες των αγορών για το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας

σε αυτές, αλλά και τη δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα της γιγαντιαίας ανταλλαγής ομολόγων, στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Οι αποδόσεις των νέων μακροπρόθεσμων ομολόγων, παρά τις εγγυήσεις που φέρουν και το αγγλικό δίκαιο που τα διέπει, έχουν εκτιναχθεί στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν και τα ομόλογα προ του haircut ( κουρέματος).

Αιτία είναι τα σενάρια των οικονομικών αναλυτών, ότι το PSI δεν ήταν αρκετό για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους και πως θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα νέο πρόγραμμα δανειακής στήριξης, από το 2015 και μετά.

Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα κατά 32 έως 67 δισ. ευρώ, από το 2015 και μετά, που σημαίνει και εκτίμηση για αδυναμία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2015, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικές των θέσεων της αγοράς είναι η αξία των νέων ελληνικών 11ετών ομολόγων, που έχουν υποχωρήσει κοντά στο 22% των ονομαστικών τους τιμών, ακολουθώντας μάλιστα πτωτική πορεία από την έκδοσή τους (12 Μαρτίου) μέχρι και σήμερα.

Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των νέων ομολόγων διευρύνουν αισθητά τις απώλειες που υπέστησαν από το PSI οι κάτοχοί τους, θεσμικοί και φυσικά πρόσωπα.

Ενώ το haircut ήταν 53,5%, η τρέχουσα αξία των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων είναι μειωμένη έναντι των αρχικών ονομαστικών τιμών κατά 72-75%. Η απαξίωση δηλαδή των νέων ομολόγων μειώνει επιπλέον σχεδόν κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες την τρέχουσα αξία των ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα