«Κατά παραγγελία» η ληστεία στο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία.

Σχετικά με τον τρίτο φύλακα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.

«Μου ζήτησαν να τους δείξω τα χρυσά στεφάνια, τη συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου και ένα χρυσό δαχτυλίδι», κατέθεσε η αρχαιοφύλακας Αγγελική Κανελλοπούλου στους αστυνομικούς.

Οι δύο ληστές φάνηκε να ήταν πολύ καλά πληροφορημένοι για τον τρόπο φύλαξης του Μουσείου, γι' αυτό και επέλεξαν την ώρα που θα μπορούσαν να δράσουν ανενόχλητοι.

Δεν ήταν όμως εξίσου πληροφορημένοι
για το πού φυλάσσονταν τα αντικείμενα που ήθελαν. Ετσι, η συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου που ήταν ένας από τους στόχους τους δεν φυλάσσεται στο συγκεκριμένο μουσείο, αλλά σε άλλο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.
Η βραδινή βάρδια στο παλιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας τελειώνει στις 6 το πρωί. Ο νυχτοφύλακας, ο οποίος οπλοφορεί, παραδίδει τα κλειδιά στο φυλάκιο του νέου Μουσείου.

Ελλείψει πόρων, μεσολαβεί ένα νεκρό διάστημα 6 - 7.30 π.μ. στο οποίο δεν υπάρχει καμία φύλαξη και ο χώρος προστατεύεται μόνο από τον συναγερμό.

Στις 7.30 έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους 3 φύλακες στο Μουσείο. Ομως μόνο μία πήγε στην ώρα της. Το χρονικό αυτό διάστημα οι αστυνομικοί εκτιμούν πως οι δύο ληστές πέρασαν ανενόχλητοι στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.
Όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τους χώρους μέσα και έξω από το μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών.

Επίσης δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα.

Στο μουσείο μετέβησαν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και η γγ του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.

«Από το εσωτερικό του μουσείου δεν έχει κλαπεί ξανά κάτι, αλλά από τον έξω χώρο έχουν κλαπεί αντικείμενα παλαιότερα», δήλωσε στον ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ευρύτερος χώρος που σημειώθηκε η ληστεία έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Στις έρευνες συμμετέχει εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, και ένα ελικόπτερο super puma.


Αρχαιοφύλακες: «Ελλιπές προσωπικό»

«Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι στο προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Θα πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας δεν έγινε κλοπή, αλλά ληστεία που είναι τελείως διαφορετική κατάσταση. Δύ
Keywords
Τυχαία Θέματα