Καλή θητεία, δήμαρχε

Με εξαιρετικό συμβολισμό –ορκωμοσία στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης– ξεκίνησε η θητεία της νέας δημοτικής αρχής και άρα με καλό ποδαρικό άρχισε η χρονιά των Αθηναίων.  Το γεγονός ότι ο Χάρης Δούκας προτίμησε, αντί μεγαλοπρεπούς χώρου, το απέριττο κτίριο αθηναϊκής γειτονιάς, μακάρι να σηματοδοτεί αναγκαίες αλλαγές προτεραιοτήτων.

Όσοι εκτός Τριγώνου Λυκαβηττού-Ακρόπολης-Αρδηττού ζούμε και διατρέχουμε την Αθήνα με τα πόδια και τις αστικές συγκοινωνίες,

ξέρουμε πως η Αθήνα είναι φτωχή, άσχημη και επιθετική πόλη. Αντί για τα μεγάλα και ωραία και πολύ σπουδαία γύρω από την Πλατεία Συντάγματος πρέπει να δει ο δήμαρχος τα μικρά, αυτά που κάθε μέρα αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι της – και παράλληλα τα πολύ μεγάλα, αυτά που σχεδιάζουν  πολιτικές και οικονομικές εξουσίες.

Ας πούμε, να συμμαζέψει τη «μικρή παραβατικότητα» που δεν είναι μόνο η θλιβερή των ντίλερ ναρκωτικών και των πελατών τους που έχει μετατρέψει μεγάλες περιοχές σε άθλια, βρωμερά και επικίνδυνα γκέτο· ούτε μόνο η παραβατικότητα των «κλεφτρονιών» που δεν μπορεί να εμποδίσει η ασχολούμενη με την ασφάλεια «υψηλών προσώπων» ΕΛΑΣ, η αδιαφορούσα πλήρως για μας τους κοντούς.

Είναι και η «μικρή παραβατικότητα» που αφορά τον δημόσιο χώρο, αυτή των ίδιων των κατοίκων της Αθήνας που μετατρέπουν τους κεντρικούς δρόμους σε πεδία αντιπαράθεσης με την αστυνομία, τα πεζοδρόμια σε πάρκινγκ ή σκουπιδότοπους, τους τοίχους σε αλαλαγμούς βανδάλων· η παραβατικότητα μεγάλων οργανισμών  όπως ο ΟΤΕ που έχει αφήσει σε όλη την Αθήνα –πλην Τριγώνου–ξεκοιλιασμένα άχρηστα πλέον ΚΑΦΑΟ. Η παραβατικότητα του ίδιου του δήμου που αφήνει τους δρόμους οργωμένα χωράφια  και σκοτεινούς. Αυτή των εταιρειών που εφοδιάζουν τα καταστήματα της Αθήνας ό,τι ώρα και με όσο μεγάλα οχήματα τις βολεύει. Η παραβατικότητα των ιδιοκτητών που αφήνουν τις «διατηρητέες» ιδιοκτησίες τους να γίνονται επικίνδυνοι σκουπιδότοποι με την ελπίδα της κατάρρευσης και αλλαγής χρήσης.

Φυσικά, ο δήμος πρέπει να φροντίσει για τους φτωχούς και τους περιθωριακούς, τους άστεγους και τους πάσχοντες· Από εκεί και πέρα, το να γίνει η Αθήνα λιγότερο εχθρική απέναντι στους ίδιους τους κατοίκους της, είναι σπουδαιότερο ζήτημα από τον «μεγάλο περίπατο»,  την Τριλογία  ή τα αξιοπρεπή έτσι ή αλλιώς πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου.

Υπάρχει όμως και το μεγάλο ερώτημα για το μέλλον: τι θα απογίνει η Αθήνα αν η πολιτική εξουσία δραπετεύσει στην ΠΥΡΚΑΛ, την ώρα που η οικονομική και η πολιτιστική μεταναστεύουν ήδη στην Παραλία;  Έχουν μελετηθεί σε βάθος χρόνου οι επιπτώσεις τους;

Ας ευχηθούμε καλή χρονιά και καλή θητεία στον Χάρη Δούκα – και καλή δύναμη, έχει μεγάλες και σοβαρές υποχρεώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα