Ιταλία: Συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με τη Λέγκα του Βορρά να διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγές στο ισχύον σύστημα συνταξιοδότησης.

«Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως στις 18:00 για να εξετάσει τα μέτρα που αποτελούν συνέπεια του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εν όψει του επομένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Tετάρτη» αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει από χθες το βράδυ την πρόθεσή του να συγκαλέσει
εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Αύριο, σκέφτομαι να συγκαλέσω το υπουργικό συμβούλιο διότι προτίθεμαι να εκμεταλλευθώ την κατάσταση αυτή για να διαπιστώσω εάν μπορούμε να προωθήσουμε μέτρα που δεν κατόρθωσα μέχρι σήμερα να εφαρμόσω, εξαιτίας της διάστασης απόψεων στους κόλπους της πλειοψηφίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όμως, ο κύριος σύμμαχός του, η Λέγκα του Βορρά, υπενθύμισε τη Δευτέρα μέσω του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας Μάρκο Ρεγκουτσόνι, ότι είναι αντίθετη σε μία μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων, ακόμη και αν αναγνωρίζει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Από την πλευρά του το κεντρώο UDC δήλωσε ότι είναι έτοιμο να ψηφίσει μία «σωστή» μεταρρύθμιση.

Ισχυρές πιέσεις

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην Ιταλία, υπό το φόβο ότι η υπερχρεωμένη και με αναιμική οικονομική ανάπτυξη χώρα συνιστά απειλή για ολόκληρη την Ευρωζώνη και ζήτησαν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

«Με την καγκελάριο Μέρκελ συναντήσαμε τον Παπανδρέου και τον Μπερλουσκόνι και τους υπενθυμίσαμε την ευθύνη που έχουν και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται μόνο χάρη στη χρηματοπιστωτικά 'οχυρά', όπως είναι ο EFSF με τον οποίο οπλίστηκε η Ευρωζώνη» συμπλήρωσε η Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την Ιταλία να μειώσει αξιόπιστα το δημόσιο χρέος (120% του ΑΕΠ).

«Θεωρούμε την Ιταλία έναν μεγάλο και σπουδαίο εταίρο της Ευρωζώνης και ας κάνει, λοιπόν, τα πάντα ώστε να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της» σημείωσε η Μέρκελ. Στο ίδιο μοτίβο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι επισήμανε πως από την Ιταλία «ζητήθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει πράξει όσα έχει υποσχεθεί».

Πιέσεις ασκήθηκαν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, με τα επιτόκια των ομολόγων της να αυξάνονται. Επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι βιώσιμο το χρέος της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1,9
Keywords
Τυχαία Θέματα