Ισπανία: Το πρώτο εξιτ πολ δίνει 181-185 έδρες στο Λαϊκό Κόμμα

Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει θριαμβευτική νίκη στις πρόωρες εκλογές της Ισπανίας. Ο Μαριάνο Ραχόι αναλαμβάνει -με απόλυτη πλειοψηφία- τα ηνία της χώρας, εν μέσω της λαίλαπας της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την αγανάκτιση των πολιτών στα ύψη. Εκλογικό βατερλό για τον Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ηγήθηκε των Σοσιαλιστών στην κάλπη μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη
πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Τριάντα έξι εκατομμύρια εκλογείς στην Ισπανία κλήθηκαν σήμερα να εκλέξουν (με το σύστημα της αναλογικής) : 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές, για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Από το 2004, οπότε η εθνική οικονομία ήταν σε άνθηση, στην Ισπανία στην κυβέρνηση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές.

Πρόβλημα η ανεργία
Πολύ μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία είναι οι περίπου πέντε εκατομμύρια άνεργοι, φέτος (το 21,52% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας), δεδομένο που καλλιεργεί κλίμα διαμαρτυριών στην κοινωνία.
Νωρίτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι, λιγο πριν να κλείσουν οι κάλπες, είχε ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα ποσοστό 57,65% του εκλογικού σώματος (από 60,95%, τελικό, στις εκλογές του 2008).

Τα εκλεγόμενα σήμερα νομοθετικά σώματα για πρώτη φορά θα συνεδριάσουν την 13η Δεκεμβρίου. Γύρω στις 20 του ιδίου μηνός, θα ξεκινήσει διαδικασία "παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".
Keywords
Τυχαία Θέματα