Η άγνωστη Βαβέλ των Βρυξελλών

Χρειάστηκε να περάσουν 24 ολόκληρες ώρες από τα ειρωνικά γελάκια του γάλλου Προέδρου, αλλά η αντίδραση του ιταλού Πρωθυπουργού είναι ενδεικτική του κλίματος. Την ίδια ώρα, ο βρετανός ομόλογός του αντιμετώπιζε την πρώτη ανταρσία στους κόλπους των Τόρις από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ (και πάλι εναντίον της Ευρώπης) και ο γάλλος Πρόεδρος έγλειφε τις πληγές του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τσακωμένος με τους δυο πρώτους και στραπατσαρισμένος από τη γερμανίδα Καγκελάριο. Συμπέρασμα; Παραμονή μιας από τις πιο σημαντικές Συνόδους Κορυφής στην ιστορία της ΕΕ, στην Ευρώπη επικρατεί μια ωραία ατμόσφαιρα.
«Μιλάνε αλλά δεν καταλαβαίνονται» δήλωνε μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιγράφοντας με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση στον γαλλογερμανικό άξονα από την Τετάρτη, όταν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί συναντήθηκαν στη Φρανκφούρτη, έως το πρωί της Δευτέρας, οπότε μάζεψαν τα πράγματά τους από τις σουίτες τους στο ξενοδοχείο «Amigo» των Βρυξελλών για να γυρίσουν σπίτι. Μόνο που δεν γύρισαν με την ίδια διάθεση. Αυτό φάνηκε από το βράδυ της Κυριακής, όταν ο γάλλος Πρόεδρος πήγε κατευθείαν στη σουίτα του επιστρέφοντας στο «Amigo». Αντίθετα, η Καγκελάριος απόλαυσε ένα ποτήρι κρασί στο μπαρ του ξενοδοχείου με άλλα μέλη της γερμανικής αποστολής. Τα δυνατά γέλια της γερμανικής παρέας έβαλαν τους πιο καχύποπτους της γαλλικής αποστολής σε σκέψεις. Ο γάλλος Πρόεδρος επέστρεψε στο Παρίσι ξέροντας πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κάνει ταμείο. Για τους Γάλλους το παιχνίδι είναι μόνο απέναντι στους Γερμανούς. Τα «ματς» με τους Ιταλούς ή τους Βρετανούς δεν έχουν και τόση σημασία. Αν και κάπως αργά, ο Μπερλουσκόνι «έπιασε» τελικά το συναίσθημα ταπείνωσης που προκάλεσε στη χώρα του μια ειρωνική γκριμάτσα του Σαρκοζί όταν ο γάλλος Πρόεδρος ρωτήθηκε για τη φερεγγυότητα της ιταλικής κυβέρνησης. «Κανένας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να αυτοανακηρυχθεί κομισάριος και να μιλάει στο όνομα κυβερνήσεων που έχουν εκλεγεί από τους λαούς τους. Κανένας δεν είναι σε θέση να δώσει μαθήματα στους εταίρους» δήλωσε χθες το βράδυ ο ιταλός Πρωθυπουργός. Θα υπάρξει αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες νέος γύρος ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη; Ο Κάμερον, πάντως, είναι πολύ απασχολημένος στο Λονδίνο για να προετοιμάζεται κι αυτός για έναν νέο καβγά με τον Σαρκοζί. Σύμφωνα με το επεισόδιο που κατέγραψε σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος, ο γάλλος Πρόεδρος κάλεσε στον βρετανό Πρωθυπουργό να «το βουλώσει» στο θέμα του ευρώ. «Εχουμε κουραστεί να σε ακούμε να μας λες τι να κάνουμε. Λες ότι απεχθάνεσαι το ευρώ και τώρα θέλεις να παρεμβαίνεις στις συναντήσεις μας» φέρεται να του είπε. Ο Κάμερον, πάντως, γύρισε στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες παίρνοντας αυτό που ήθελε: τη δέσμευση ότι οι «17» της ευρωζώνης δεν θα αποφασίσουν για την τύχη του κοινού νομίσματος χωρίς να ενημερώσουν τους υπόλοιπους.
ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Εχοντας λύσει αυτό το ζήτημα, ο βρετανός Πρωθυπουργός αφιέρωνε χθες όλες του τις δυνάμεις σε έναν σκοπό: τον έλεγχο των βουλευτών του κόμματός του που κατέθεσαν πρόταση στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ε
Keywords
Τυχαία Θέματα