Γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας: Aυξήσεις στα εισιτήρια από τον Ιανουάριο

Με «επίναυλο διοξειδίου του άνθρακος» θα επιβαρύνονται επιβάτες και φορτηγά αυτοκίνητα στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας και το αντίστροφο από τις αρχές Ιανουαρίου λόγω ένταξης της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων. Το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις εκπομπές των αερίων ρύπων των πλοίων μετακυλίεται στον χρήστη του πλοίου. Σύντομα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις και για τις γραμμές από και προς Πειραιά για τα λιμάνια της Κρήτης.

Ο όμιλος Grimaldi και η Attica Group που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας αλλά και της Κρήτης ανακοίνωσαν χθες τις προσαυξήσεις ανά φορτηγό, ενώ η Attica ανακοίνωσε επιβαρύνσεις και για τους επιβάτες, κάτι που αναμένεται να πράξει τις επόμενες ημέρες και ο όμιλος Grimaldi.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ιταλικός όμιλος, που είχε ήδη ανακοινώσει ένα αρχικό τιμολόγιο στα τέλη Νοεμβρίου για τα φορτηγά, χθες με νέα ανακοίνωσή του το μείωσε σχεδόν στο μισό λόγω ανταγωνισμού. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας «υπόψη την πολιτική που θα εφαρμόσει ο ανταγωνισμός ως προς τη χρήση του ETS στις γραμμές από Ελλάδα προς Ιταλία και αντίστροφα, χρησιμοποιώντας το εν λόγω τέλος ως μέσο ανταγωνισμού, ο όμιλος Grimaldi επιθυμεί να επιδείξει, για άλλη μια φορά, τη μέγιστη υποστήριξη προς τους συνεργάτες του, προσαρμόζοντας τα ποσά ανάλογα».

Επιπλέον κόστος

Οι προσαυξήσεις των δυο εταιρειών στα φορτηγά κυμαίνονται ανάλογα με τη γραμμή από 1,50 ευρώ ανά γραμμικό μέτρο στις γραμμές Ηγουμενίτσα – Μπάρι (και το αντίστροφο) μέχρι 5,70 ευρώ στη γραμμή Πάτρα – Αγκόνα. Αυτό σημαίνει ότι ένα φορτηγό 20 μέτρων θα πληρώσει επιπλέον από 34 μέχρι και 114 ευρώ.

Στους επιβάτες όμιλος Attica Group ανακοίνωσε προσαύξηση στην τιμή του εισιτηρίου από 4 ως 12 ευρώ ανάλογα με τη γραμμή, που σημαίνει ότι αντιστοίχως το εισιτήριο γίνεται ακριβότερο κατά τον αναλογούντα «επίναυλο CO2».

Οπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση προς τους ναυτικούς πράκτορες ο όμιλος Attica Group, η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, όρισε την 1η Ιανουαρίου 2024 ως ημερομηνία εφαρμογής του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (Emission Trading System – ETS) για τη ναυτιλία. Η θέσπιση των ευρωπαϊκών κανονισμών EU ETS αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, καθώς η κάθε ναυτιλιακή εταιρεία θα πρέπει να αγοράζει για κάθε τόνο καυσίμου που καταναλώνει τη χρηματιστηριακή αξία του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει.

Η συμμόρφωση με τις παραπάνω κανονιστικές υποχρεώσεις έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους λειτουργίας των πλοίων. Η Attica σημειώνει ότι η χρέωση EU ETS θα αναπροσαρμόζεται μηνιαίως με βάση τις μέσες τιμές της αγοράς για τις εκπομπές CO2.

Keywords
Τυχαία Θέματα