Επετειακοί Μονέ και Μαγκρίτ

Δύο εξαιρετικά σημαντικά έργα τα οποία είχαν μείνει αθέατα για δεκαετίες πρόκειται να βγάλει στο σφυρί ο οίκος Christie’s εντός του Μαρτίου, σε δύο διαφορετικές δημοπρασίες, που θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα στο Λονδίνο – στις 7 Μαρτίου – και έχουν ως αφορμή δύο ιδιαίτερα σημαντικές επετείους.

Ο πρώτος πίνακας φέρει την υπογραφή τού εκ των κορυφαίων των σουρεαλιστών, του Ρενέ Μαγκρίτ και εκτιμάται μεταξύ 38 και 63 εκατ. δολαρίων. Στο έργο του 1958 «Ο επιστήθιος φίλος» απεικονίζεται η χαρακτηριστική ανδρική φιγούρα που δεσπόζει σε πολλά από τα έργα του βέλγου υπερρεαλιστή

ως «σύμβολο της αστικής τάξης, των ανώνυμων, απρόσωπων μαζών και του μοναχικού περιπλανώμενου» να ατενίζει τον ουρανό και ένα ορεινό τοπίο ενώ στέκεται σε ένα πέτρινο μπαλκόνι. Πίσω του αιωρούνται μια μπαγκέτα και ένα ποτήρι κρασί.

«Ο επιστήθιος φίλος» ανήκε στους συλλέκτες Γκίλμπερτ και Λένα Καπλάν. Ο Γκίλμπερτ Καπλάν ο οποίος ήταν οικονομολόγος, εκδότης οικονομικών εντύπων και λάτρης της κλασικής μουσικής και ιδιαίτερα του Μάλερ, πέθανε το 2016 σε ηλικία 74 ετών.

Το έργο δεν έχει εμφανιστεί σε δημοπρασία από τότε που οι Καπλάν το αγόρασαν το 1980 και η τελευταία φορά που εκτέθηκε ήταν το 1998 στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών του Βελγίου στις Βρυξέλλες.

Το δεύτερο ακριβοθώρητο έργο είναι δημιουργία του Κλοντ Μονέ και φέρει τον τίτλο «Πρωινό στον Σηκουάνα» (1897). Εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε δημοπρασία το 1978 όταν αγοράστηκε για 330.000 δολάρια από συλλέκτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η σημερινή εκτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 15 και 23 εκατ. δολάρια. Η πλέον πρόσφατη συμμετοχή του σε έκθεση ήταν τη δεκαετία του 1990 σε έκθεση αφιερωμένη στις σειρές έργων του Μονέ, που περιόδευσε στις ΗΠΑ και το Λονδίνο.

Ο πίνακας ανήκει στη σειρά έργων που άρχισε να φιλοτεχνεί ο καλλιτέχνης το 1896 και ολοκλήρωσε το επόμενο καλοκαίρι, εστιάζοντας την προσοχή του στην αλλαγή του φωτός. Στη συγκεκριμένη σύνθεση ο φωτεινός και καθαρός ουρανός αντανακλάται στα ήρεμα νερά του ποταμού και μοιάζουν να συγχωνεύονται μέσα στην πρωινή ομίχλη.

Τα έργα της συγκεκριμένης σειράς έχουν αγγίξει επταψήφια ποσά σε δημοπρασίες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε 23 εκατ. δολάρια το 2017 και 20,5 την επόμενη χρονιά από τους Christie’s και Sotheby’s αντιστοίχως.

Η δημοπρασία του έργου του Μονέ συμπίπτει με την 150ή επέτειο του Ιμπρεσιονισμού, που συνδέεται άρρηκτα με τον Μονέ καθώς πήρε το όνομά του από το έργο του 1873 «Εντύπωση, Ανατολή» (Impression, Sunrise) και χαρακτηρίζεται από την έμφαση στην απόδοση της αλλαγής του φωτός.

Το έργο του Μαγκρίτ δημοπρατείται επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την έκδοση του «Σουρεαλιστικού Μανιφέστου» του Αντρέ Μπρετόν και την επίσημη γέννηση του κινήματος, εξού και στην ίδια διοργάνωση θα πωληθούν έργα των Φράνσις Πικαμπιά, Μαχ Ερνστ, Σαλβαντόρ Νταλί και Ζοάν Μιρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα