Επαφές Σαμαρά σε Ισπανία και Πορτογαλία

Στη δημιουργία ενός τόξου αλληλεγγύης από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επενδύει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς έχει καταλήξει ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να μπει φρένο στις πολιτικές σκληρής λιτότητας και να στραφούν οι Βρυξέλλες προς ένα σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη.

Τον στόχο αυτόν προωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ
μέσα από τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο σε Μαδρίτη και Λισαβώνα, με τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, αντίστοιχα, οι οποίοι επίσης επιδιώκουν τη χαλάρωση των ασφυκτικών δημοσιονομικών κανόνων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παράλληλα, μέσα από το διήμερο ταξίδι στην Ιβηρική, το οποίο εντάσσεται στον προεκλογικό σχεδιασμό της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να ενισχύσει το πολιτικό προφίλ του στη διεθνή σκηνή, αλλά και να μεταφέρει στο εσωτερικό μήνυμα στήριξης από τους συντηρητικούς ηγέτες που επίσης βρίσκονται στην πρέσα της τρόικας όπως η Πορτογαλία ή των Βρυξελλών όπως η Ισπανία.

Κατά το γαλάζιο επιτελείο, μάλιστα, ο εκτροχιασμός του ελλείμματος της Πορτογαλίας λόγω της ύφεσης και η αντίσταση του κ. Κοέλιο στις πιέσεις για μεγαλύτερες περικοπές αποτελούν μια νέα «δικαίωση» για τον πρόεδρο της ΝΔ, που επέμενε από την πρώτη στιγμή ότι η συνταγή του Μνημονίου οδηγεί σε αδιέξοδο εάν δεν συνοδευτεί από αναπτυξιακά μέτρα.

Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η γαλάζια προεκλογική καμπάνια, μέσω της οποίας - όπως λένε οι ίδιες πηγές - η Λεωφόρος Συγγρού θα επιχειρήσει να αναβιώσει και την αντίθεση του κ. Σαμαρά στο αρχικό Μνημόνιο και το σχέδιο που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η τρόικα.
Keywords
Τυχαία Θέματα