Ελληνικές προφυλάξεις και ισορροπίες με την Ταϊβάν

Προς μεγάλη μου έκπληξη εντόπισα χθες σε ξένα ΜΜΕ ότι η Ελλάδα έγινε διπλωματικό θέμα στη μακρινή… Ταϊβάν. Και αποφάσισα, φυσικά, να διερευνήσω τι έχει συμβεί. Η είδηση που έκανε τον γύρο όλων των ταϊβανέζικων μέσων ήταν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε σε έλληνες αξιωματούχους να μη συμμετέχουν σε επίσημες εκδηλώσεις και συναντήσεις της Ταϊβάν, αλλά και να μην προσκαλούν αξιωματούχους της σε θεσμικές εκδηλώσεις, για να

μην παρεξηγηθεί η εθνική θέση της Ελλάδας και δημιουργηθεί διπλωματική αναστάτωση με την Κίνα.

Ταϊβανέζικο lobbying

Τι συνέβη τελικά; Τίποτα περίεργο ή ασυνήθιστο. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, ως μέλος της ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν. Η Ταϊβάν ωστόσο επιθυμεί (όπως είναι λογικό από τη μεριά της) να κάνει lobbying υπέρ της αναγνώρισής της με ευρωπαϊκά κράτη. Οπως μου εξήγησε διπλωματική πηγή μου, σε αυτό το πλαίσιο προσκαλούνται συχνά για εκδηλώσεις και επισκέψεις έλληνες βουλευτές. Και για τον λόγο αυτόν, ανά τακτά διαστήματα το υπουργείο τούς στέλνει ένα ενημερωτικό σημείωμα με τις καθιερωμένες διπλωματικές θέσεις μας για το ζήτημα. Μάλιστα, το ίδιο ακριβώς έγγραφο είχε σταλεί και πέρυσι – συνεπώς τίποτε καινούργιο ή διαφορετικό δεν προέκυψε.

Σε διαβούλευση οι νέοι Κώδικες

Ενα επόμενο αντιπολιτευτικό πεδίο, όπου θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη στάση των κομμάτων, είναι οι αλλαγές (προς το αυστηρότερο) στους Ποινικούς Κώδικες. Οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα «ανέβουν» σήμερα στη δημόσια διαβούλευση. Ηδη μαθαίνω ότι ο κοινοβουλευτικός τομέας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, υπό τη Μιλένα Αποστολάκη, έχει ξεκινήσει έναν γύρο σχετικών συναντήσεων με εκπροσώπους της ολομέλειας την δικηγορικών συλλόγων, σήμερα θα έχει συνάντηση με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και θα ακολουθήσουν και με φορείς των δικαστικών υπαλλήλων.

Αναζητούν ομαδικό τάφο στην Κύπρο

Μια ακόμη μακάβρια μαρτυρία που ίσως οδηγήσει σε ομαδικό τάφο 70-80 Ελληνοκυπρίων ερευνά η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), κοντά στο σημείο απόβασης των τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της εισβολής. Η έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού «Φιλελεύθερου», ξεκίνησε ύστερα από μαρτυρία ατόμου που φέρεται να παρακολούθησε την ταφή νεκρών στρατιωτών που περισυλλέχθηκαν από την ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας.

Η ΔΕΑ έχει επιβεβαιώσει το περιστατικό και τώρα βρίσκεται στην αναζήτηση του σημείου που περιέγραψε ο μάρτυρας. Ηταν, όπως επιβεβαίωσαν, μια περισυλλογή κατά τη συνήθη πρακτική των Τούρκων τότε, που τους φόρτωναν σε φορτηγά και τους έθαβαν σε ομαδικούς τάφους, κάποιοι εκ των οποίων πιθανόν να έχουν ήδη «ξαναθαφτεί» κάτω από τσιμέντα. Γι’ αυτό και η ΔΕΑ, που τα τελευταία 15 χρόνια έχει καταφέρει ήδη να εντοπίσει περί τους 1.200 αγνοούμενους, δίνει κάθε φορά μάχη με τον χρόνο, πριν εξαφανιστούν για πάντα τα ίχνη κι όσες μνήμες έχουν απομείνει στους ζωντανούς μάρτυρες της κυπριακής τραγωδίας…

Θερμή υποδοχή στο αγγλόφωνο tovima.com

Συνεχής είναι πλέον η αναβάθμιση των ψηφιακών μέσων της Alter Ego Media και βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Το σημειώνω μετά τη θερμή υποδοχή στη νέα αγγλόφωνη ψηφιακή έκδοση του ιστοτόπου του «Βήματος» (tovima.com), με διαρκή ενημέρωση και συνεχή ανανέωση περιεχομένου, ιδανικό «ταίρι» για τις αναλύσεις που θα διαβάζετε κάθε Κυριακή στο νέο αγγλόφωνο ένθετο της εφημερίδας, σε συνεργασία με την Dow Jones, την εκδοτική εταιρεία της «Wall Street Journal».

Με παρέμβαση Σημίτη για την «Ελλάδα 2030»

Το νέο βιβλίο του, με τίτλο «Ελλάδα: Ορίζοντας 2030», παρουσιάζει το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου στην ΕΣΗΕΑ ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και τακτικός αρθρογράφος των «ΝΕΩΝ» Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης. Η συζήτηση προμηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα για τα εθνικά ζητήματα. Με ομιλητές τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη, τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη, τον πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη και τον καθηγητή Κώστα Υφαντή, ενώ θα συντονίσει η διπλωματική συντάκτρια των «ΝΕΩΝ» και του «Βήματος» Αλεξάνδρα Φωτάκη. Για να δώσω και μια μπόνους πληροφορία, θα διαβαστεί και μια γραπτή παρέμβαση του Κώστα Σημίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα