Εκλογές 2023: Ο «κόσμος» του Ανδρουλάκη και οι «δεξιόστροφοι» στο μυαλό του Μητσοτάκη

Σε προσωποποιημένη αντιπαράθεση επενδύουν εμφανώς πια οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, προσδοκώντας τη μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τις παρατάξεις τους στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού αγώνα. Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία «ανοίγματα» και ξεδιπλώνεται παράλληλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στο μυαλό του πρωθυπουργού βρίσκονται ταυτόχρονα ο «κόσμος» του ΠΑΣΟΚ

και οι «δεξιόστροφοι» ψηφοφόροι, με το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται πάντως προς το κεντρώο ακροατήριο καθ’ οδόν προς την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Εξού και η στρατηγική συμπίεσης του τρίτου κόμματος με εντεινόμενες τις αναφορές του Μητσοτάκη στο «ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη», το οποίο «γίνεται παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε σήμερα (Σκάι) ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, συνεχίζοντας στο ίδιο τέμπο που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έδωσε από χθες, όταν έκλεισε ουσιαστικά την πόρτα της συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μετά την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ήπια στρατηγική

Μια άλλη πόρτα όμως, αυτή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, μένει ορθάνοιχτη από τον Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει στα στοχευμένα «καλέσματά» του. Αυτό έκανε άλλωστε και σήμερα κατά την περιοδεία του στην περιοχή του Ζωγράφου.

Ο ίδιος κινείται με δημοσκοπικό αέρα, δεδομένου του σταθερού προβαδίσματός του, στοχεύοντας επίμονα στην αυτοδυναμία σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής. «Πολλοί από τους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα εκφράζουν μια προτίμηση για το ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι δεν έχουν κακή άποψη για το έργο το οποίο έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ούτε προσωπικά κακή άποψη για εμένα ως πρωθυπουργό», εκτίμησε στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη.

Ενώπιον αυτού του ακροατηρίου, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κινείται με μια «ήπια» στρατηγική, καθώς εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό, χωρίς τοξικότητα, περνά πιο αποτελεσματικά το γαλάζιο αφήγημα της σταθερότητας.

«Θέλουμε καθαρή διαφορά»

Στο μεταξύ το νέο μήνυμα του Μητσοτάκη συνοψίζεται στη σημερινή αποστροφή του ότι «θέλουμε καθαρή διαφορά» από το δεύτερο κόμμα. «Δεν αρκεί να είναι πρώτη η ΝΔ» όπως επεσήμανε, ξορκίζοντας ουσιαστικά τη… χαλάρωση των ψηφοφόρων από τυχόν προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πέραν των κεντρώων, στο στόχαστρο της ΝΔ είναι επιπλέον οι «δεξιόστροφοι», εξού και η παράταξη κρατά στην πρώτη γραμμή την ατζέντα θεμάτων στα οποία έχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση η εν λόγω δεξαμενή. Ανάμεσα σε αυτά, τα εθνικά θέματα, η άμυνα και το μεταναστευτικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα