Εγκεφαλογράφημα

Το αξίωμα είναι παλιό κι οι εκλογολόγοι βρίσκουν στοιχεία που το επαληθεύουν μελετώντας γκάλοπ και exit polls: το νούμερο ένα κριτήριο της πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς των Ελλήνων είναι οικονομικό. Οι πολιτισμικοί πόλεμοι, που διχάζουν προεκλογικά άλλες δυτικές κοινωνίες, ξεσπούν εδώ αλλά δεν αφήνουν το αποτύπωμά τους στην κάλπη. Η δημόσια κουβέντα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία είναι ένας τέτοιος.

Ολοι έχουν άποψη για το τι πρέπει να κάνει η νομοθετική εξουσία. Η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη στις μετρήσεις, ενώ η συντριπτική της πλειονότητα δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να προσφέρει η Πολιτεία πλήρη ισότητα σε μια μειοψηφία – γιατί δυσκολεύεται να αποδεχθεί οικογένειες με δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες. Και πολλά από τα μέλη του Κοινοβουλίου, ανεξάρτητα απ’ το χρώμα του εδράνου τους, σπεύδουν να ικανοποιήσουν ρητορικά την απαίτηση της κοινής γνώμης.

Γι’ αυτό, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου – παρότι δεν περιμένει κανείς να ρίξει την κυβέρνηση ή να καταδικάσει σε αιώνια στάσιμα ποσοστά την αντιπολίτευση – λειτουργεί σαν εγκεφαλογράφημα του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Οσμές

Είναι το θέμα το οποίο αποκαλύπτει εκφυλιστικές παθήσεις διαφόρων πολιτικών εγκεφάλων. Ενας αριστερός που εκτελεί χρέη υπαρχηγού, για παράδειγμα, ενημέρωσε τους συντρόφους του στα όργανα ότι δεν μπορεί να ανέβει στα χωριά να υπερασπιστεί ένα ταυτοτικό για το κόμμα του ζήτημα. Ενας άλλος εξήγησε στην τιβί πως η ψήφος τους δεν είναι τσάμπα – υπονόησε, δηλαδή, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την καταψήφιση προκειμένου να βραχυκυκλώσει την κυβερνητική παράταξη.

Ενας αρχηγός κεντροαριστερού κόμματος, του οποίου είναι πάγια θέση ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ανέφερε ον κάμερα «δεν πρόκειται να δέσουμε τα κορδόνια της ΝΔ». Διάφοροι υπουργοί και υφυπουργοί, που έχουν ενστάσεις, αποφεύγουν να πουν ευθέως πως θα αφήσουν τον κυβερνητικό τους θώκο για χάρη της συνείδησής τους. Τι δείχνει λοιπόν η εξέταση για το μυαλό αυτών των επαγγελματιών πολιτικών;

Πως η στάση τους απέναντι σε ένα νομοσχέδιο δεν καθορίζεται από τις αρχές που διαλαλούν. Εξαρτάται από μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Οι οσμές από την κουζίνα της πολιτικής έχουν ποτίσει την ταπετσαρία των αξιών με την οποία διακοσμούν τα σαλόνια τους κομματικές έδρες και στελέχη – τόσο μάλιστα, ώστε ο καθένας να τις μυρίζει αμέσως.

Keywords
Τυχαία Θέματα