Δηλητηρίασαν έξι σπάνια αρπακτικά πουλιά στο Νέστο

Το θάνατο από δηλητηριασμένο δόλωμα βρήκαν τέσσερις χρυσαετοί και δύο όρνια, δύο από τα απειλούμενα και προστατευμένα είδη πουλιών, καθώς και μία γερακίνα. Μάλιστα, ως «δόλωμα» χρησιμοποιήθηκαν τα πτώματα δύο άγριων αλόγων, τα οποία είχαν προηγουμένως σκοτώσει άγνωστοι με πυροβόλο όπλο.

Τα νεκρά πουλιά εντόπισαν οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν τα Δασαρχεία Σταυρούπολης και Ξάνθης και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας που τα περισυνέλεξαν κι έστειλαν δείγματα για τοξικολογικές εξετάσεις στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων
στην Αθήνα, ώστε να διαπιστωθεί το είδος δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε.

Πάντως, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βασίλης Τερζής, το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ ισχυρό, αφού τα πουλιά βρέθηκαν δίπλα στα πτώματα των αλόγων, πράγμα που σημαίνει ότι πέθαναν σχεδόν ακαριαία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η δηλητηρίαση έχει σκοπό την εξόντωση σαρκοφάγων ζώων, όπως ο λύκος και η αρκούδα, που προκαλούν ζημιές στα κτηνοτροφικά ζώα και τις καλλιέργειες. Γι’ αυτό εκτιμούν ότι θύματα πρέπει να έπεσαν και άλλα θηλαστικά, τα οποία κατανάλωσαν είτε τα άλογα, είτε τα νεκρά πουλιά, που βρέθηκαν διαμελισμένα.

Το περιστατικό συνιστά ισχυρό πλήγμα για την επιβίωση των δύο σπάνιων ειδών. Είναι ενδεικτικό ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα επιβιώνουν μόλις 30 ζευγαριών όρνιων, με τα Στενά του Νέστου να φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αποικία του είδους, περίπου 13 άτομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφανίστηκε το 7% του συνολικού πληθυσμού.

Όσον αφορά τον απειλούμενο Χρυσαετό, του οποίου ο πληθυσμός τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη μείωση, πρόσφατα στοιχεία της Ορνιθολογικής για τη Θράκη καταγράφουν 30 ζευγάρια, δηλαδή περίπου το 20% του εθνικού πληθυσμού. Είναι όμως ιδιαίτερα ευάλωτα δεδομένου ότι μόνο το περιστατικό αυτό εξόντωσε τρία ενήλικα άτομα και ένα ανώριμο, δηλαδή ολόκληρο τον αναπαραγωγικό πληθυσμό των Στενών του Νέστου.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δηλητηρίασαν, Νέστο,dilitiriasan, nesto