Χίλαρι Κλίντον: Βλέπω εμφύλιο πόλεμο στη Συρία

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον με δηλώσεις της, σήμερα, εκτίμησε ότι «η Συρία βρίσκεται τώρα στο χείλος ενός εμφύλιου πολέμου».

Η κ. Κλίντον, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, αναφέρθηκε στις ένοπλες προσπάθειες της αντιπολίτευσης ν’ αντιμετωπίσει το κλίμα καταστολής του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε:
«Νομίζω ότι μπορεί να προκύψει εμφύλιος πόλεμος, καθώς η αντιπολίτευση δείχνει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα, είναι καλά εξοπλισμένη και επίσης είναι, τελικά, καλά χρηματοδοτούμενη».

Τουλάχιστον 16 νεκροί

Σε μαζικές διαδηλώσεις κατέβηκαν για άλλη μία φορά οι Σύροι παρά τα πυρά της αστυνομίας και του στρατού που πυροβολούσαν και πάλι εν ψυχρώ, την ώρα μάλιστα που οι τελευταίες προθεσμίες της διεθνούς κοινότητας για μία πολιτική και διπλωματική επίλυση της κρίσης εκπνέουν.

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι στη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα.

Πάντως, η Δαμασκός είπε καταρχάς ναι στην παρουσία διεθνών παρατηρητών από αραβικές χώρες, κάτι που συνιστά υποχώρηση έναντι της προηγούμενης άκαμπτης θέσης και μάλιστα λίγο πριν εκπνεύσει το Σάββατο το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος απείλησε την κυβέρνηση Άσαντ ότι θα επιβάλει κυρώσεις εάν η βία εναντίον όσων διαδηλώνουν δεν σταματήσει άμεσα.

Η Δαμασκός υπέβαλε σειρά διορθώσεων στην πρόταση του Συνδέσμου, σύμφωνα με το γραμματέα του Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαραμπί αλλά δεν έγινε σαφές ποιες είναι αυτές. Όπως πάντως έγινε γνωστό, αν και αρχικά η πρόταση μιλούσε για 500 παρατηρητές ο αριθμός τους περιορίστηκε σε μόλις 40, χωρίς να είναι σαφές με ποιου τη πρωτοβουλία.

Και το Ιράν μιλάει για εμφύλιο

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, με την υποστήριξη και της Τουρκίας που έχει πάρει σαφέστατα αποφάσεις από τον Άσαντ, έχει αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στο Σύνδεσμο.

Παραταύτα, Ιρανός αξιωματούχος, ο Αλαντίν Μπουρουσερντί, διευθυντής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της βουλής του Ιράν, σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, αποκάλεσε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας «ιστορικό λάθος» το οποίο θα προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στη χώρα. Κατά τον ίδιο η καλύτερη λύση γα να δοθεί ένα τέλος στις ταραχές είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τον πρόεδρο Άσαντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα