Ανατινάζουν τα τούνελ για να βρουν τους αρχηγούς

Η νέα φάση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα ολοκληρώθηκε χθες με την κατάληψη του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός κατέστρεφε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ενώ συνέχισε να ανατινάζει τούνελ αναζητώντας δύο άλλα στελέχη της οργάνωσης, τον Γιαχία Σινουάρ και τον Μουχάμαντ Ντεΐφ.

Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν σε όλα τα κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος, επιμένοντας στις έρευνες, καθώς η ισραηλινή ηγεσία έχει

υποστηρίξει ότι κάτω από το νοσοκομείο βρίσκεται μυστική βάση της Χαμάς. Χθες, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις της Χαμάς εκεί, δεν θέλησαν όμως να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία αυτά. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου ανέφερε ότι δεν υπάρχει νερό, φαγητό ή βρεφικό γάλα στη Σίφα, η οποία είναι γεμάτη με 650 ασθενείς και περίπου 7.000 ανθρώπους εκτοπισμένους λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών. Στην περιοχή έχουν διακοπεί εντελώς και οι τηλεπικοινωνίες.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι κοντά στο Αλ Σίφα εντοπίστηκε το πτώμα μιας 65χρονης ομήρου της Χαμάς, της 65χρονης Γεχουντίτ Βάις, η οποία ήταν μεταξύ των περίπου 240 απαχθέντων κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Επίσης ότι βρήκε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια έρευνας και ότι συνεχίζουν τις έρευνες στα υπόγεια επίπεδα του μεγάλου συγκροτήματος και συνέλαβαν αρκετούς ανθρώπους.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να βρει πολύ περισσότερα από μια χούφτα τουφέκια για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των νοσοκομείων της Βόρειας Γάζας με το τεράστιο κόστος για έναν άμαχο πληθυσμό με επείγουσες ιατρικές ανάγκες» ανέφερε ο Κένεθ Ροθ, πρώην επικεφαλής του Human Rights Watch, που τώρα εργάζεται ως επισκέπτης καθηγητής στο Πρίνστον. Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι «οι στρατιώτες είναι παντού». Προτού διακοπεί η τηλεφωνική γραμμή του είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός είχε φέρει και θωρακισμένες μπουλντόζες.

Ενα κτίριο που χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις υπέστη ζημιές και οι στρατιώτες ανατίναξαν μια αποθήκη που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Aljazeera. Χθες το βράδυ ο επικεφαλής του ινδονησιακού νοσοκομείου στη Βόρεια Γάζα ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει εντελώς και περίπου 45 ασθενείς που χρειάζονται επειγόντως χειρουργική επέμβαση έχουν μείνει στον χώρο υποδοχής.

Αντιμέτωποι με την πείνα

Εν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες ότι ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι χρειάζονται απεγνωσμένα επισιτιστική βοήθεια. «Οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες στη Γάζα» και ελάχιστες περνούν τα σύνορα για να φτάσουν στον παλαιστινιακό θύλακο, τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος Σίντι Μακέιν. «Λαμβάνοντας υπόψη τον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, τα μη ασφαλή καταφύγια και την έλλειψη καθαρού νερού, οι πολίτες αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο λιμοκτονίας» προειδοποίησε.

Η ένταση αυξάνεται και στη Δυτική Οχθη όπου είναι έντονη και η δραστηριότητα των ισραηλινών αποίκων που επιτίθενται σε παλαιστινιακά χωριά. Χθες, τρεις Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ σε σημείο ελέγχου σε δρόμο μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης τραυματίζοντας έξι μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας προτού σκοτωθούν οι δράστες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Χαμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα