Αγώνας επιβίωσης για τους κορυφαίους


Α’ Αθηνών
Οι παλιοί και οι δύο νέες είσοδοι
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τους δημοσκόπους καταγράφεται στην Α’ Αθήνας όπου ούτως ή άλλως τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχεί η Νέα Δημοκρατία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αντιμετωπίζει
τον κίνδυνο της καταβαράθρωσης στην Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών, μία πιο «λαϊκή» περιφέρεια που αποτελεί βαρόμετρο για τις εκλογικές επιδόσεις του κινήματος και ανέκαθεν θεωρούνταν «κάστρο» της δημοκρατικής παράταξης.
«Οι πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και την δημοσιονομική προσαρμογή συγκροτούν την λεγόμενη μεσοαστική τάξη» λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν στην διάθεσή τους ευρήματα τα οποία φανερώνουν ότι οι μεγαλύτερες απώλειες του κινήματος σημειώνονται στις μεγάλες πόλεις και όχι στην περιφέρεια.

Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ κερδίζοντας με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων το 2009 τη Νέα Δημοκρατία κατάφερε να εκλέξει στη «συντηρητική» Α’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών οκτώ βουλευτές (35,2%). Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, σε αυτή την περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ μετά βίας μπορεί να εκλέξει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τρεις ή τέσσερις βουλευτές. «Αρα, θα γίνει η σφαγή των κορυφαίων», είναι η εκτίμηση κεντρικού στελέχους που βλέπει μεγάλα ονόματα να μένουν εκτός Βουλής.
Ο δρόμος για τη Βουλή μέσω της Α’ Αθηνών γίνεται πιο δύσβατος εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να επιλέγει την Α’ Αθηνών μετακομίζοντας από την Περιφέρεια Αττικής, την οποία είχε επιλέξει το 2009. Σε αυτή την περίπτωση, λένε όσοι διαβάζουν αριθμούς, θα δοθεί άγρια μάχη μεταξύ των κορυφαίων για μία έδρα, χωρίς να αποκλείονται μεγάλες εκπλήξεις.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα αν συνυπολογίσει κανείς ότι στην Α’ Αθηνών κατεβαίνει αυτή τη φορά η Φώφη Γεννηματά (έχει το ρεκόρ δημοτικότητας στο ΠΑΣΟΚ), ενώ όπως όλα δείχνουν την εν λόγω περιφέρεια θα επιλέξει και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Για την πρώτη τριάδα ή, στην καλύτερη περίπτωση, τετράδα ο αγώνας θα δοθεί μεταξύ των Αννας Διαμαντοπούλου, Κώστα Σκανδαλίδη, Χρήστου Παπουτσή, Φώφης Γεννηματά, Παύλου Γερουλάνου και Νάσου Αλευρά. Από εκεί και πέρα, το χάος…

Αττική
«Κλειδιά» Γιώργος και Πάγκαλος
Στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ φαινομενικά ορισμένοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι σχετικά εύκολα μπορούν να εκλεγούν, η περιοχή εμφανίζει κάποιες ιδιαιτερότητες που καθιστούν μη προβλέψιμο το εκλογικό τοπίο. Θεωρητικά μία έδρα «αδειάζει» αν τελικώς ο Γ. Παπανδρέου μετακομίσει σε άλλη περιφέρεια. Ωστόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κουβαλούν ακόμη επάνω τους τα φορτία της Κερατέας και άλλων υποβαθμισμένων περιοχών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος να μην επιλέξει να είναι υποψήφιος.

Είναι μια απόφαση στην οποία ακόμη δεν έχει καταλήξει. Μία από τις έδρες του Κινήματος θα διεκδικήσουν η Εύη Χριστοφιλοπούλου και οι Ντίνος Βρεττός και Παντελή
Keywords
Τυχαία Θέματα