Green NCAP: Τα ...οικολογικά αυτοκίνητα που πήραν άριστα

Το Green NCAP είναι ο ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης των «πράσινων» αυτοκινήτων και κάθε χρόνο ανακοινώνει τα μοντέλα που… προσέχουν το περιβάλλον. Βασικό κριτήριο για να διακριθεί ένα μοντέλο και να μπει στη λίστα των καλύτερων στον κόσμο, είναι, μεταξύ άλλων, να έχει μειωμένους ρύπους και τα καλύτερα μοντέλα να επιβραβεύονται με την ανώτερη διάκριση, τα πέντε αστέρια που είναι και η μέγιστη βαθμολογία. Ο συγκεκριμένος θεσμός συντελείται σε συνεργασία με τη FIA,

ξεκίνησε τη δράση του το 2019 και συμμετέχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λέσχες αυτοκινήτων και πανεπιστημιακά ιδρύματα από 8 χώρες.

Οι κατηγορίες στις οποίες υποβάλλονται σε τεστ τα νέα οχήματα – ηλεκτρικά, υβριδικά κ.ά. – είναι οι εξής: Το Clean Air Index, που λαμβάνει υπόψη του τους ρύπους που απελευθερώνει το συγκεκριμένο όχημα.

Η κατηγορία «Energy Efficiency Index», που προκύπτει με βάση την κατανάλωση ενέργειας και τη διαχείρισή της (αεροδυναμική, αντίσταση κύλισης ελαστικών, βάρος), ενώ η κατηγορία «Greenhouse Gas Index» δείχνει τις εκπομπές των ρύπων που επηρεάζουν περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ανώτατη διάκριση για τα μοντέλα που θα λάβουν την υψηλότερη βαθμολογία στις παραπάνω κατηγορίες είναι τα 5 αστέρια!

Πιο αυστηρή η αξιολόγηση.

Μάλιστα, από τις αρχές του έτους η αξιολόγηση έχει γίνει πιο αυστηρή και με περισσότερα κριτήρια, που έχει δυσκολέψει τα μοντέλα που συμμετέχουν. Και φέτος, ο Green NCAP ανακοίνωσε τα αποτελέσματα  που περιλαμβάνει αρκετά ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα. Το πιο καθαρό μοντέλο σε όλο τον κόσμο είναι το ηλεκτρικό Audi Q4 e-tron, που έλαβε πέντε αστέρια! Το γερμανικό μοντέλο είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα με ισχύ 220 kW.

Με πέντε πράσινα αστέρια βαθμολογήθηκε το Cupra Born στις δοκιμές που έγιναν από τον Green NCAP. Η έκδοση που πήρε μέρος στις δοκιμές του νέου θεσμού, έφερε ηλεκτροκινητήρα των 231 ίππων με σύστημα μπαταριών 58 kWh. Εξίσου σημαντικό, ότι το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, το Dacia Spring, που αναμένουμε στην ελληνική αγορά άμεσα, έλαβε και αυτό πέντε αστέρια. Επίσης, μέσα στη δεκάδα ξεχωρίζει το Fiat 500 Hybrid, το μικρό Toyota Aygo X κ.ά.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 500, χάρη σε ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών κατάφερε να αποσπάσει αρκετά καλή διάκριση, όντας ένα μοντέλο που φέρει ένα σύγχρονο υβριδικό σύστημα, προάγοντας την οικονομία καυσίμου και τις μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα