Υπομονή μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου για τη δόση

“Μόνο όταν διασφαλίσει ότι θα προκύψει συμφωνία, θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα”, δηλώνουν πηγές που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση, την ώρα που ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου, δεν δίνουν στίγμα για την άφιξή τους, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν πως αυτή τη φορά η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και θα δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης συνολικού ποσού 6,7 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αλλά

και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν φαίνονται να βιάζονται για την επιστροφή της Τρόικας, καθώς επιθυμούν να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία, που θα επιβεβαιώνουν την καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων τόσο στο μέτωπο του ΦΠΑ όσο και στη συλλογή του φόρου ακινήτων.

Όπως όλα δείχνουν, το ορόσημο της συμφωνίας έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου φαίνεται πως μετατίθεται για τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου, αφού η Τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μέσω e-mail, με την κυβέρνηση να απορρίπτει την αξίωση των δανειστών για απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ωστόσο, θα είναι δύσκολο να αποφύγει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016, που θα επιβαρύνει με τουλάχιστον 800-900 εκ. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση διαπραγματεύεται η πρώτη δόση της μείωσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες για τα ταμεία κάτω από τα 300 εκ. ευρώ. Πρόβλημα στα οικονομικά των ταμείων αναμένεται να δημιουργήσει και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα οδηγήσει στην επαναϊδιωτικοποίησή τους, ενώ στα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις περιλαμβάνεται και η υιοθέτηση τουλάχιστον του 80% των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη (toolkit) του ΟΟΣΑ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα