Βενιζέλος: Δυστυχώς δεν κάνουμε ελεύθερες επιλογές

Ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σήμερα συνάντηση με τον Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά τη συνάντησή τους, ακολούθησαν οι παρακάτω δηλώσεις:
ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί υποδέχομαι στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως πρώτο επίσημο επισκέπτη μας μετά τη χθεσινή έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον κ. Elmar Brok, μια μεγάλη προσωπικότητα του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Με τον κ. Brok είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, ιδίως στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής Διεύρυνσης και της πολιτικής Γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φυσικά, πάντοτε με σεβασμό στις αρμοδιότητες της Υπάτης Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων. Αλλά και η περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει πάντα ένα σημαντικό ρόλο και τώρα, σε λίγες μέρες, στις 20 Ιανουαρίου θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω, προσωπικά, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, της οποίας προεδρεύει ο κ. Brok, για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.
Ο κ. Brok είναι φίλος της Ελλάδας, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα ελληνικά πράγματα. Συζητήσαμε για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας στο δημοσιονομικό τομέα, καθώς και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Πηγαίνουμε προς τις ευρωπαϊκές εκλογές και μέσα στη νέα εικόνα της Ευρώπης που πρέπει να παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες, περιλαμβάνεται και η εικόνα μιας πολιτικά ισχυρής Ένωσης, που παίζει διεθνώς το ρόλο που οφείλει να παίξει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πάμπολλα ανοιχτά μέτωπα και ιδίως πάμπολλες ανθρωπιστικές κρίσεις, που είναι απαράδεκτο να εξελίσσονται έτσι στην εποχή μας.
Μιλήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, για την κατάσταση στη Μεσόγειο, για πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε σε σχέση με τη Συρία, με το Λίβανο, με την Αίγυπτο, με τη Λιβύη, για τη συνεργασία των μεσογειακών χωρών, ιδίως στον ενεργειακό τομέα και, βεβαίως, μιλήσαμε και για τη συνέχεια που πρέπει να δώσουμε στα όσα έκανε η Λιθουανική Προεδρία στην Ανατολική Γειτονία, με κορύφωση τη Σύνοδο του Βίλνιους. Το κρίσιμο ζήτημα εκεί είναι πάντα οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία.
Με τον κ. Brok συμφωνήσαμε στις κοινές μας προτεραιότητες και χαίρομαι, γιατί η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου έχει ένα τόσο πεπειραμένο και ικανό Πρόεδρο, με τον οποίο θα έχουμε πολύ στενή συνεργασία το εξάμηνο αυτό.
Ε. ΒROK: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ και θέλω να σας πω ότι χαίρομαι πολύ που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την Προεδρία γιατί κατάλαβα ότι έχουμε μπροστά μας μια Προεδρία που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι σαφές ότι πρέπει να συζητηθούν στη διάρκεια της Προεδρίας και χαιρόμαστε πάρα πολύ που θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με μια χώρα του Νότου, η οποία διαθέτει εμπειρία στην περιοχή και ας μην ξεχνάμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη περιοχή, όπου εκκρεμούν αρκετά θέματα.
Συμφωνήσαμε και οι δυο μας στο ότι, πράγματι, η συνάντηση κορυφής στο Βίλνιους ήταν προβληματική, όπως θα τη χαρακτήριζα. Εκκρεμούν αρκετά θέματα και στο Νότο και, κυρίως, στην πολιτική Γειτονίας που πρέπει να εφαρμοστεί στο Νότο, άρα, κ. Υπουργέ, είναι σαφές ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Θα αναφέρω και συγκεκριμένα παραδείγματα, την κατάσταση στη Συρία και στο Λίβανο. Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να αναφερθώ στο διαμεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση του Λιβάνου, στο πρόβλημα που έχει ανακύψει στο Λίβανο. Συζητήσαμε και νομίζω συμφωνήσαμε και για θέματα κοιτασμάτων αερίου, τα οποία υπάρχουν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό τον τομέα, ας μην ξεχνάμε, ότι μπορούν να δημιουργηθούν περιπλοκές. Υπάρχει αλληλοσύνδεση συμφερόντων στον τομέα αυτό, άρα, δηλαδή, είναι σαφές ότι και γι’ αυτά τα θέματα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Επίσης, από τη συζήτηση που είχαμε, κ. Υπουργέ, νομίζω καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, ως Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμείς, πριν από τις εκλογές, θα διοργανώσουμε μια ακρόαση στην οποία θα συζητηθούν θέματα Δικαίου της θάλασσας.
Έχουμε κράτη – μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία έχουν συζητήσει και καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό, αναφέρομαι στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα, υπάρχουν βέβαια και κάποιες εκκρεμότητες με την Τουρκία, την Κύπρο, όλες τις όμορες χώρες αυτής της περιοχής, και νομίζω ότι μια τέτοια ακρόαση ενδείκνυται.
Όσον αφορά την κρίση, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η αναδιάρθρωση που έλαβε χώρα, σε πολλούς τομείς, τον τελευταίο καιρό, προφανώς και οδήγησε σε μεγάλη επιβάρυνση του ελληνικού λαού. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα η χώρα από την οποία κατάγομαι, η Γερμανία, έχει λάβει μια σαφή απόφαση και η απόφασή μας είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι απέναντι στην Ελλάδα. Η απόφαση έχει ληφθεί, δεν τίθεται πλέον θέμα επ’ αυτού.
Βεβαίως, τώρα, λόγω της ανάληψης της Προεδρίας από την Ελλάδα, το θέμα της Ελλάδας μπαίνει πάλι στην επικαιρότητα. Στη Γερμανία, όπως και στην Ελλάδα φαντάζομαι, υπάρχουν άρθρα όλων των αποχρώσεων.
Χθες, ερχόμενος με το αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια της πτήσης, συναντήθηκα με ένα Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος μου είπε ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Έχει ξεκινήσει η ανοδική πορεία και, εξάλλου, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στη συνάντηση ανάμεσα στην Καγκελάριο και τον Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά, ετέθη το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο επίσης νομίζω ότι είναι σαφής η θέση μας επ’ αυτού.
Το σημαντικότερο που αυτή τη στιγμή τίθεται επί τάπητος είναι οι μεταρρυθμίσεις. Βεβαίως και πρέπει πάντα να συμβαδίζουν οι μεταρρυθμίσεις με κάποια φορολογική δικαιοσύνη, αλλά, επαναλαμβάνω, το διακύβευμα είναι οι μεταρρυθμίσεις.
Εμείς θα στηρίξουμε την Ελληνική Κυβέρνηση σε αυτή της την προσπάθεια, των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής τους. Πράγματι, υπάρχουν πράγματα, ίσως, στην Ελλάδα που χρήζουν κάποιας βελτίωσης. Εσείς κ. Υπουργέ τα ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα. Θέματα σε επίπεδο βελτίωσης της Διοίκησης και αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια της Ελλάδας.
Η δουλειά βέβαια αυτή των μεταρρυθμίσεων, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί καν να εμπλακεί στο θέμα της βελτίωσης της Διοίκησης στην Ελλάδα. Όμως, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτιθέμεθα στο μέλλον, στο εγγύς μέλλον, να προσκαλέσουμε την τρόικα και μια και δυο και τρεις φορές, για να κάνουμε συζητήσεις σχετικά με τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της τρόικα.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να σας πω ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον κ. Ρέγκλινγκ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος και μας διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ετέθη και το θέμα της παράτασης του ύψους των επιτοκίων, της μεγαλύτερης διάρκειας ισχύος των επιτοκίων που έχουν αποφασιστεί. Αυτό νομίζω είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση και νομίζω ότι αυτή την ενστερνίζεται και η Γερμανία και αυτό ας πούμε θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση του προβλήματος στην αντιμετώπιση του χρέους.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει μία ιστορικά δύσκολη στιγμή, ένα καθήκον χωρίς προηγούμενο και ξέρετε αυτό τελικά θα κριθεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία. Στο τέλος της θητείας της Ελληνικής Κυβέρνησης τότε νομίζω οι Έλληνες πολίτες θα κατανοήσουν πάρα πολύ καλά όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε.
Χάρηκα πάρα πολύ κ. Υπουργέ που με ενημερώσατε, γιατί δεν το ήξερα, ότι ήσασταν μαθητής του Καθηγητή κ. Τσάτσου, ο οποίος ήταν και δικός μου φίλος και μάλιστα τυχαίνει να είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τσάτσος στην πόλη Χάγκεν και γι΄αυτό λοιπόν νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο μας συνδέει και μία έμμεση παλιά φιλία.
ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις προάλλες αναφερθήκατε σε μέτρα κατά των απατεώνων μεταναστών και έχω δύο ερωτήματα σε αυτό. Το πρώτο αφορά την πιστοποίηση της απάτης, όπου φαντάζομαι ότι εισηγηθήκατε κάποια μέτρα. Και το δεύτερο είναι τη μέρα που όλη η Ευρώπη γιορτάζει την εφαρμογή του κανόνα, δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση των προσώπων, εσείς γιατί αναφέρεστε στην εξαίρεση του κανόνα, δηλαδή στους απατεώνες μετανάστες;
Ε. ΒROK: Κοιτάξτε, στη Γερμανία διεξάγεται μία ευρύτατη συζήτηση σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση, που είναι ένα θέμα που είναι πολύ επίκαιρο.
Και το θέμα της ελεύθερης διακίνησης ή μετακίνησης μάλλον των ατόμων, πρέπει να το υπερασπιστούμε, διότι εγώ θέλω να το υπογραμμίσω, όταν οι μετανάστες έρχονται στη Γερμανία, αυτό συνεπάγεται οικονομικό όφελος για τη χώρα μας, προφανώς και πολιτιστικό και πολιτικό, αλλά κατά κύριο λόγο και οικονομικό.
Και όσον αφορά μετανάστες από τις χώρες προέλευσης Ρουμανία και Βουλγαρία, υπάρχουν κάποια, όμως, πολύ περιορισμένα προβλήματα σε λίγες μόνο πόλεις της Γερμανίας. Επειδή λοιπόν το θέμα είναι καθαρά γερμανικό, επιτρέψτε μου να σας το εξηγήσω με πολύ λίγα λόγια. Προέκυψε κάποιο θέμα, όπου ορισμένοι μετανάστες διεκδίκησαν και έλαβαν επιδόματα, τα ίδια επιδόματα από δύο διαφορετικές πόλεις, γιατί; Γιατί η μία πόλη δεν είχε ενημερώσει την άλλη ότι ο εν λόγω μετανάστης είχε ήδη λάβει το επίδομα, αυτός μετακινήθηκε και πήρε και από την επόμενη πόλη στη Γερμανία.
Αυτό διέρρευσε, έγινε γνωστό, κι εγώ απλά αυτό το οποίο είπα είναι να υπάρχει αυτή η ενημέρωση, δηλαδή να μην προκύπτουν περιπτώσεις όπου ένας μετανάστης διεκδικεί και λαμβάνει τελικά πολλαπλά επιδόματα. Αυτό είναι καθαρά θέμα διοικητικό στη Γερμανία κι εγώ είπα ότι πρέπει να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και επ΄ ουδενί δεν σημαίνει όλη αυτή η ιστορία ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορα. Τα σύνορα έχουν ανοίξει και παραμένουν ανοιχτά.
Και, παρεμπιπτόντως, είπα όχι να ισχύει μόνον για τους Βουλγάρους και τους Ρουμάνους. Και οι Γερμανοί, αν έρθει ένας Γερμανός στην Ελλάδα και θελήσει εδώ να διεκδικήσει πολλαπλά επιδόματα από διάφορες πόλεις, να τύχει κι αυτός της ίδιας μεταχείρισης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε κ. Brok και θέλω να κάνω μία ερώτηση και στον κ. Βενιζέλο μετά.
Είπατε, προηγουμένως, ότι έχουν κάνει πολλά οι Έλληνες και θα είστε αρωγός και φαντάζομαι ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως Γερμανία. Από εκεί και πέρα πιστεύετε ότι η τρόικα, έτσι όπως λειτουργεί και λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη έχει λογοδοτήσει, έχει κάνει λάθη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα στην περίπτωση της χώρας μου;
Και για τον κ. Βενιζέλο. Πιστεύετε ότι με αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί οι Έλληνες πολίτες στο τέλος της τετραετίας θα καταλάβουν αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε ο κ. Πρόεδρος ο κ. Brok; Ευχαριστώ.
Ε. ΒROK: Κοιτάξτε, αναμφίβολα η τρόικα έκανε λάθη, αλλά ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Εγώ είμαι ο πρώτος που κάθε μέρα λέει «κάνω λάθη». Γιατί βιώσαμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το ΄29 και δεν υπήρχε εγχειρίδιο επίλυσης κρίσεων, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο Βερολίνο.
Όμως, πρέπει τώρα πια να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στις πολλαπλές μορφές ανάπτυξης που πρέπει ν’ ακολουθήσουν, ισορροπία ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική ζωή και την οικονομική επιβάρυνση. Σημαντικό λοιπόν είναι να επιτύχουμε ταχύτατα την τραπεζική ένωση και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε να διατίθενται πάλι κεφάλαια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση έχει ήδη να επιδείξει επιτυχίες στο μεταρρυθμιστικό της έργο. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της διαδρομής θα υπάρχει τόσο πολύ φως στο τούνελ που οι πολίτες θα δουν τα επιτεύγματα και επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Θα καταλάβουν λοιπόν ότι αυτός ο δρόμος που ακολουθήθηκε ήταν πολύ καλύτερος από τον άλλον, που υπάρχει κι αυτός, το να αποφασίσει κανείς να μην εμφανίζεται στα εγκαίνια κατά την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας. Αυτό, αυτομάτως, συνεπάγεται απομόνωση και επ’ αυτού ενημερώθηκα.
ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Brok για τις τόσο συγκεκριμένες, δημιουργικές και αισιόδοξες τελικά θέσεις που παρουσίασε.
Το 2009, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τραγικό ιστορικό δίλημμα: Η μία μας επιλογή ήταν ν’ ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο, να συνεργαστούμε με την Ευρώπη, η οποία έθεσε τους όρους της και μέσα από λάθη και αδικίες αλλά με μία πάρα πολύ ισχυρή ευρωπαϊκή και διεθνή στήριξη, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι, να φτάσουμε ως εδώ και τώρα να ετοιμαζόμαστε να βγούμε από την κρίση και το μνημόνιο και ν’ αποκαταστήσουμε αδικίες που έγιναν, να ξαναβρούμε τη θέση που μας ανήκει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο.
Η άλλη επιλογή ήταν η απόλυτη καταστροφή, η ασύντακτη χρεοκοπία, η διάλυση της χώρας οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά.
Ο λαός επέλεξε, γιατί όλα αυτά τέθηκαν ενώπιόν του με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012. Και εν μέσω της κρίσης, ο ελληνικός λαός με καθαρή πλειοψηφία, επιβεβαίωσε μια εθνική στρατηγική. Τώρα πια κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν ήξερε ποια είναι τα προβλήματα και πώς έπρεπε να δώσει την ψήφο του.
Με βάση λοιπόν την εντολή του ελληνικού λαού ολοκληρώνουμε αυτή την πολύ δύσκολη πορεία, η οποία, όμως, είναι ασφαλέστερη από οποιαδήποτε άλλη επιλογή.
Δυστυχώς, στην ιστορία και την πολιτική, δεν κάνουμε ελεύθερες επιλογές, κάνουμε επιλογές που απαντούν σε επιτακτικά διλήμματα. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έκανε τη σωστή επιλογή και θα δικαιώσει στο τέλος αυτής της πορείας την ίδια την επιλογή του.
Σας ευχαριστώ πολύ”.

Keywords
βενιζελος, δυστυχως, σας ευχαριστώ, εν λόγω, ελλαδα, εκλογες, νέα, αιγυπτος, λιβυη, ρωσία, συγκεκριμένο, εκκρεμότητες, κυπρος, αναδιαρθρωση, σαμαρας, τροικα, χρεος, λύση, επιδοματα, επιδομα, σημαίνει, φως, δίλημμα, μνημονιο, χρεοκοπια, διλήμματα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, γερμανος, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, το θεμα, βερολινο, βουλγαρια, γερμανια, δουλεια, εθνικη, θεμα, προγραμμα, ρουμανια, φιλια, φως στο τουνελ, φως, αεροπλανο, αρθρα, απλα, γειτονια, γινει, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δίλημμα, διλήμματα, δωσει, δρομος, εγινε, εγχειριδιο, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητες, ενημερωση, εν λόγω, εποχη, επρεπε, ερχονται, ευρωπη, ζωη, ιδια, ισχυει, εικονα, ισορροπια, ιστορικο, κυβερνηση, κυριε, κλιμα, λαθη, λύση, λογια, λογο, ξερετε, παντα, οφελος, πιστοποιηση, προβληματα, ρολο, σαφης, σας ευχαριστώ, σιγουρος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συρια, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φορολογικη, χαιρομαστε, ανηκει, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπροστα, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, υπαρχουν πραγματα
Τυχαία Θέματα