Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρεμβαίνει για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης στηλιτεύουν την αυξανόμενη πίεση που ασκούν οι μετανάστες από την Μέση Ανατολή και την Αφρική στη χώρα μας. Οι βουλευτές των 47 μελών του Συμβουλίου επέκριναν σήμερα την ανθρώπινη αντιμετώπισή τους και κάλεσαν την Ευρώπη σε δράση:

«Οι πρόσφυγες και οι αναζητούντες άσυλο δεν έχουν καμία δουλειά σε φυλακές», σχολίασε ο Αυστριακός Σοσιαλδημοκράτης Stefan Schennach, κατά την συζήτηση που διεξήχθη.

Το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση, περιγράφηκε γλαφυρά από την βουλευτή του

Bundestag, Anette Groth:

«Οι εικόνες στις μονάδες συγκέντρωσης είναι τρομακτικές. Η βασική υγειονομική περίθαλψη απουσιάζει, η θέρμανση είναι ελαττωματική ή δεν λειτουργεί, κελιά χωρίς το φως της ημέρας. Στην Πέτρου Ράλλη έτρεξαν κατά πάνω μας γυναίκες που έκλαιγαν και μας ζητούσαν να τις βγάλουμε από την φυλακή». Η Groth είχε επισκεφθεί με επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης την Ελλάδα στα μέσα του μήνα.

Δηλώνει εξοργισμένη από όσα είδε. Τα κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών είναι γεμάτα, αφενός λόγω των επιχειρήσεων – σκούπα της αστυνομίας και αφετέρου γιατί όλοι οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα συλλαμβάνονται για να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων τους, κάτι που μπορεί να διαρκέσει και μήνες. Σε όλο αυτό το διάστημα είναι φυλακισμένοι σε κάποιο από τα γεμάτα καταλύματα. Και λέει: «Πολλοί άνθρωποι ζουν εδώ και τρεις μήνες υπό απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες. Τους επιτρέπεται η έξοδος μια φορά την εβδομάδα, ενώ το υπόλοιπο του χρόνου το περνούν ανά πέντε σε κελιά χωρίς παράθυρα».

Η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης έλαβε την διαβεβαίωση από τις ελληνικές Αρχές ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα. Συγκεκριμένα, το κατάλυμα στην Πέτρου Ράλλη προβλέπεται ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ οι ανήλικοι και οι γυναίκες θα ελευθερωθούν».

Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί στην ανάληψη δράσης, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα. Γι’ αυτό προωθεί ψήφισμα, με το οποίο θα καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμει, ώστε οι μετανάστες να μην κρατούνται πλέον σε φυλακές.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι στην Ελλάδα μένουν περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα