Το “σκιώδες” υπουργικό συμβούλιο του Στάινμπρουκ

Όπως μεταδίδει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung, ο Peer Steinbrück σχεδιάζει να ανακοινώσει πρόωρα το σκιώδες υπουργικό του συμβούλιο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου φθινοπώρου. Τα πρώτα ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στα τέλη Μαρτίου, ενώ κάποια θεωρείται ήδη δεδομένο ότι θα περιέχονται σε αυτή τη λίστα.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία θα σχηματίσει μια ολιγομελή ομάδα

δέκα τεχνοκρατών, στην οποία θα συμμετέχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών. Άλλωστε αυτή η ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων και η νομική της κατοχύρωση αποτελεί μέρος των προεκλογικών του δεσμεύσεων, ενώ, ας μην ξεχνάμε, ότι επιδιώκει απελπισμένα να θέλξει τη γυναικεία ψήφο, δεδομένης της σαφούς υπεροχής εκεί της Angela Merkel.

Μερικά στελέχη του SPD θεωρείται δεδομένο ότι θα «κοσμούν» τη λίστα αυτή. Η Manuela Schwesig, Αντιπρόεδρος του κόμματους και Υπουργός από το κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Πομερανία, αναμένεται να καταστεί υπεύθυνη για ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής. Ο Thomas Oppermann, Διευθυντής της κοινοβουλευτικής παράταξης των Σοσιαλδημοκρατών θα παίξει επίσης καίριο ρόλο. Το θέμα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας θα αναλάβει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών επί Μεγάλου Συνασπισμού, Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος θα έχει μια εξέχουσα θέση στο σχήμα χωρίς να ενταχθεί επισήμως σε αυτό. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Πρόεδρο του κόμματος, Sigmar Gabriel, και τη Γενική Γραμματέα, Andrea Nahles, που δεν προβλέπεται να στελεχώσουν την δεκαμελή αυτή ομάδα.

Η συμμετοχή στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο δεν συνεπάγεται και την εξασφάλιση υπουργοποίησης σε περίπτωση νίκης του κόμματος, αλλά ο Steinbrück δίνει έμφαση παρόλα αυτά στην επάρκεια και καταλληλότητά τους, ώστε να κερδίσει πόντους στη γερμανική κοινή γνώμη. Μερικά από τα σχέδιά του θα ανακοινώσει αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνεδρίαση του κόμματος στο Πότσνταμ.

Από υψηλόβαθμα στελέχη του SPD επιχειρείται να σηματοδοτηθεί μια νέα αρχή μετά το καλό αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία, επισημαίνεται όμως προς την πλευρά του Steinbrück ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθη. Κι αυτό δείχνει να ευσταθεί, αφού το CDU της Καγκελαρίου βρίσκεται πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και θα απαιτηθεί μια αρκετά μεγάλη ανατροπή, ώστε ο μετεκλογικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων να μπορέσει να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα