Το “Requiem” του Μίκη απόψε στη Βιέννη

Οι στενές σχέσεις του Μίκη Θεοδωράκη με το αυστριακό μουσικόφιλο κοινό ξεκινούν από τη δεκαετία του ’70, αλλά και τις δύο ιστορικές συναυλίες του με το έργο του «Mauthausen» μέσα στο ίδιο το στρατόπεδο συγκεντρώσεως, όπου τα τέσσερα τραγούδια του έργου τραγουδήθηκαν τότε στα ελληνικά από τη Μαρία Φαραντούρη, στα γερμανικά από τη Gisela May και στα εβραϊκά από την Εβραία τραγουδίστρια Ελινόαρ Μοάβ σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση μνήμης. Η σχέση αυτή ανανεώνεται με τις δυο μεγάλες συναυλίες με τα συμφωνικά του έργα, που δίνει απόψε και την επόμενη Παρασκευή 21 του μήνα η

Συμφωνική Ορχήστρα Wiener Kammer Orchester, η Χορωδία Wiener Singakademie συνοδεία μεγάλης Παιδικής Χορωδίας (Gumpoldskirchner Spatzen), υπό τη διεύθυνση του Stefan Vladar στο περίφημο Concerthouse της Βιέννης.

Κορμός της αποψινής συναυλίας είναι το έργο “Requiem” (Ακολουθία εις κεκοιμημένους), που βασίζεται σε κείμενα του Ιωάννη Δαμασκηνού και αποδίδουν μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τις χορωδίες οι σολίστ Lisa-Maria jank (μέτζο-σοπράνο), Daniel Serafin (βαρύτονος) και Mara Mastalir (σοπράνο). Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το τρίτο μέρος της 3ης Συμφωνίας του Θεοδωράκη (3 βυζαντινοί ύμνοι – Καβάφης), ενώ η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει το έργο του “Mauthausen” σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η “3η Συμφωνία” και το “Requiem” όμως παρουσιάζονται την ερχόμενη Παρασκευή για πρώτη φορά στην αυστριακή πρωτεύουσα και γι’ αυτό αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το μουσικόφιλο κοινό της Βιέννης, που έσπευσε να προμηθευθεί εισιτήρια, με αποτέλεσμα να είναι η συναυλία εδώ και πολλές μέρες “sold out”.

Όπως έχει ανακοινωθεί, τη συναυλία θα παρακολουθήσει και ο Μίκης Θεοδωράκης -ιδιαίτερα αγαπητός στην Αυστρία- που ξαναγυρίζει μετά από αρκετά χρόνια απουσίας στη Βιέννη, για να συναντηθεί και πάλι με τους φίλους της συμφωνικής μουσικής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα