Την Προεδρία της Αιγύπτου θα διεκδικήσει άνθρωπος του Μουμπάρακ

Ο τελευταίος πρωθυπουργός της εποχής του Χόσνι Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ, δήλωσε ότι υπό προϋποθέσεις θα διεκδικήσει την Προεδρία της Αιγύπτου, στις εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη χώρα των Φαραώ στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Σαφίκ, ο οποίος ήταν ένας εκ των στενότερων πολιτικών συνεργατών του

Χόσνι Μουμπάρακ την εποχή της παντοδυναμίας του, μετά την πτώση του καθεστώτος και την επικράτηση της Αραβικής Άνοιξης, ήταν υποψήφιος Πρόεδρος στις πρώτες “ελεύθερες” εκλογές της Αιγύπτου, ηττήθηκε ωστόσο από τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Στη συνέχεια, αποχώρησε από τη χώρα, και έκτοτε διαμένει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σφοδρός επικριτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε ο Αχμέντ Σαφίκ, για να θέσει υποψηφιότητα, ή μάλλον… για να μην θέσει. Απ΄τη μία στάθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει ευρεία λαϊκή υποστήριξη σε μια δική του υποψηφιότητα, ενώ από την άλλη τόνισε ότι ο ίδιος θα αποσυρόταν και θα γινόταν ο… πιο φανατικός υποστηρικτής του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στην περίπτωση που ο τελευταίος αποφάσιζε να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα.

Ο στρατηγός αλ-Σίσι έχει διαψεύσει ότι διαθέτει πολιτικές φιλοδοξίες, η δημοφιλία του ωστόσο είναι μεγάλη, και αναλυτές θεωρούν ότι στην περίπτωση κατά την οποία αποφασίσει να είναι υποψήφιος, θα κερδίσει με συντριπιτική πλειοψηφία, και θα γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα