Τέλος Αυγούστου ψηφίζει η Βουλή το “νέο Λύκειο”

Μέχρι το τέλος Αυγούστου επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Λύκειο, με τις σημαντικές αλλαγές τις οποίες προωθεί ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ώστε οι ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά, που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο.

Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως

της δημοσιότητας κάνουν λόγο για ογκώδες νομοσχέδιο, που καλύπτει ευρύ πλέγμα θεμάτων του εκπαιδευτικού χώρου, όπως το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθηματών των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, και φυσικά τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα μαθημάτων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:

Στην Α΄ Λυκείου θα διδάσκονται τα μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (9 ώρες), Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσικές Επιστήμες (6 ώρες), Πολιτική Παιδεία (3 ώρες) και (από 2 ώρες) Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία. Οι μαθητές επίσης θα έχουν ένα δίωρο μάθημα επιλογής (μεταξύ των Εφαρμογών στην πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και του μαθήματος Εκφραση-Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

Στη Β΄ Λυκείου 30 ώρες θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων για όλους τους μαθητές. Οι υπόλοιπες 5 θα δίνονται στα μαθήματα προσανατολισμού: Αρχαία και Λατινικά για τις ανθρωπιστικές σπουδές, Μαθηματικά και Φυσική για τις θετικές επιστήμες.

Στη Γ΄ Λυκείου από τις συνολικά 35 ώρες 12 θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων. Οι υπόλοιπες θα μοιράζονται ανάλογα με τον προσανατολισμό κάθε μαθητή, καθώς θα υπάρχουν τρεις θεματικοί κύκλοι: ανθρωπιστικών σπουδών (με Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά), θετικών σπουδών (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών (με Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας).

Οσον αφορά τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙΤΕΙ, βασικές αλλαγές είναι:

Η μείωση των μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις από 6 σε 4.

Ο συνυπολογισμός του βαθμού του απολυτηρίου και των τριών τάξεων του λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με διαφορετικό όμως συντελεστή βαρύτητας.

Οι απολυτήριες εξετάσεις στις τρεις τάξεις του Λυκείου θα έχουν ημι-πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς το 50% των εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχεται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινό για όλους τους μαθητές Λυκείων.

Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές. Οταν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων είναι σημαντικά διαφορετικοί από τους αντίστοιχους των προφορικών, θα υπάρχει αναπροσαρμογή.

Στο Τεχνικό Λύκειο ενισχύονται τα μαθήματα ειδικότητας, τα οποία στη Β΄ και τη Γ΄ τάξη θα καλύπτουν 22 ώρες.

Απ’ αυτές οι μισές ώρες θα γίνονται στο σχολείο για τη θεωρητική κατάρτιση και οι υπόλοιπες σε παραγωγικές μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα