Τα 8 σημεία του σχεδίου Μπερσάνι για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Pier Luigi Bersani, ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς που πρώτευσε αλλά δεν νίκησε στις πρόσφατες εκλογές, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συνάντησή της ηγετικής ομάδας του κόμματός του, οκτώ σημεία που κατ’ αυτόν θα πρέπει να αποτελέσουν βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Παράλληλα, ο Bersani επανέλαβε ότι αποκλείει την συνεργασία με τον πρώην Πρωθυπουργό Silvio Berlusconi,

στον οποίο χρεώνει την καταρράκωση της αξιοπιστίας του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Από τα βέλη του δεν ξέφυγε και ο διάδοχός του Mario Monti, ο οποίος, όπως είπε, απέτυχε να κερδίσει μέσω των εκλογών σημαντικό ρόλο στην μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Όπως ανακοίνωσε, στόχος του είναι να δημιουργήσει κυβέρνηση «αλλαγής», η οποία θα στοχεύσει στα εξής:

Στην θραύση του φαύλου κύκλου της λιτότητας που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη προτεραιότητα θα είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Μόνο όταν αυτό επιτευχθεί, θα πρέπει η Ιταλία να αφοσιωθεί στην μείωση χρέους και ελλείμματος.Στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών εκτάκτων αναγκών στην Ιταλία.Στην λήψη νέων μέτρων για την ισονομία και τη δικαιοσύνη.Στις μεταρρυθμίσεις του πολιτικού συστήματος.Στην πράσινη οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη.Στην υιοθέτηση νέων κανόνων για τη σύγκρουση συμφερόντων.Στην βελτίωση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας.Στην μεταβολή της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των μεταναστών και όσων συμβιώνουν με αστικές συμβάσεις.

Νωρίτερα, ο Bersani είχε αναφερθεί στην φτωχοποίηση της χώρας του από την έναρξη της κρίσης, αλλά και στον «πολιτικό σεισμό» που συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα