Στουρνάρας: Δουλεύουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο

Ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση που είχε από νωρίς το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον υπουργό των Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στη συζήτηση, όπως τόνισε και ο κ. Στουρνάρας αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα που δημιουργούν

σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσσεις με την τρόικα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, μίλησε στους δημοσιογράφους και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην καταλήξουν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

«Προς αυτό δουλεύουμε. Συζητήσαμε όλα τα θέματα και τις εκκρεμότητες που είχαμε με την τρόικα», είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί καθυστερεί η δόση, απάντησε: «Καθυστερεί, γιατί συζητούμε. Γιατί υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει».

Τέλος, υπάρχει πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα των τραπεζών.

Πάντως, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση για το θέμα της συγχώνευσης της Εθνική Τράπεζας και της Eurobank. «Δεν μπορούν να θέσουν βέτο στην σχετική διαδικασία αλλά είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση», πρόσθεσε το ανώτατο στέλεχος.

Νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα σε συνάντηση που είχε με τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες συνέργειες που θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση.

Από τον Σαμαρά στην τρόικα

Με βασικό αγκάθι την κινητικότητα στο δημόσιο ξεκινά η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Το κλίμα παραμένει βαρύ κυρίως για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν αποδέχονται τις διαδικασίες που προτείνει ο κ. Μανιτάκης και ζητούν συγκεκριμένο αριθμό αλλά και συγκεκριμένη διαδικασία απομάκρυνσης από το δημόσιο χιλιάδων υπαλλήλων.

Οσον αφορά το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank το ζήτημα αυτό θα τεθεί προσωπικά από τον Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου με την τρόικα και στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν την πεποίθηση πως τελικά θα δωθεί το πράσινο φως.

Αισιοδοξία παρά τα … σύννεφα επικρατεί και για την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα αν και εκεί υπάρχουν ενστάσεις από τους τροικανούς.

Σε κάθε περίπτωση στο οικονομικό επιτελείο κρατούν μικρό καλάθι και εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο στο Εurogroup της επόμενης εβδομάδας θα αποφασισθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης η θα συνεχισθεί το θρίλερ και τις επόμενες εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα